Yozgat Yöresine Özgü Lezzetler
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Yozgat ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Yozgat, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. İç Anadolu Bölgesinde bulunan Yozgat ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.
Yozgat iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Yozgat denince akla ilk gelen yöresel lezzetler desti kebabı, parmak çörek, tandır kebabı v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Yozgat iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Yozgat yöresine ait lezzetler…
Yozgat Yöresel Yemekleri
- ARABAŞI
- DESTİ KEBABI
- TANDIR KEBABI
- MADIMAK
- PARMAK ÇÖREK
- CILBIR
- ÇİĞDEM PİLAVI
- EKŞİLİ KABAK
- GINNIÇ
- KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
- KAVURGA
- MADIMAK YEMEĞİ
- MISIR TATLISI
- OMAÇ
- SULU KÖFTE
- YARMA AŞI
- YUMURTA TATLISI
Yozgat Yöresel Yemek Tarifleri
Yozgat Desti Kebabı
Yozgat Desti Kebabı Malzemeleri (10 Kişilik)
- 1 adet Testi
- Kuşbaşı et
- Domates
- 300 gr. Sarımsak
- 200 gr. Sivri biber
- 200 gr. Tereyağı
- Karabiber, tuz
Yozgat Desti Kebabı Nasıl Yapılır?
Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır. Yeterince tuz ilave edilir. Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur. En üste tereyağı konulur. Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır. Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir.
İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir. Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır. Testi Kebabı, Yozgat Belediyesi tarafından Türk Patent Enstitüsüne “Yozgat Yöresi Yemeğidir” diye tescil ettirilmiştir.
Yozgat Parmak Çörek
Yozgat Parmak Çörek Malzemeleri
Yozgat’a özel bir ekmek türü olup gerçek lezzet için ustalık hizmetinin tam bir profesyonellik gerektirdiği hamur kıvamının ve pişme kıvamı ile usullerinin çok iyi bilinmesi gereken bir gıda maddesidir. En önemli özelliği ise hiç bir katkı maddesi içermemesi ve taş fırında odun ateşiyle yalnız ateşe maruz kalmadan, ısısıyla pişirilmesidir. Ayrıca üretimde sadece hazır maya kullanılmamakta belli bir miktarda da ekşi maya olarak tabir edilen bir gün önce üretimde kullanılan hamurdan kullanılmaktadır.
Bu kullanılan ekşi maya, parmak çöreğe has bir tat vermekte ve pişme sırasında kalın kabuk yapıp parmak çöreğin çıtır olmasını sağlamaktadır. Malzemeleri un, su, tuz ve mayadır. Maya ise hazır ekmek mayası ve ekşi mayadan oluşmaktadır.
Yozgat Parmak Çörek Nasıl Yapılır?
Tüm malzemeler yoğurma kazanında karıştırılarak yoğrulur. Hamur yumuşaklığı ne fazla sert ne fazla yumuşak olmalıdır. Yoğurma işlemi 30 – 40 dk sürmektedir. Yoğrulan hamur yaklaşık yarım saat dinlendirilir. Daha sonra 320 gr. Olacak şekilde gramajlanır. Gramajlanan her 320 gr hamur göz kararı dört eşit parçaya bölünür. Bölünen dört hamurun her biri uzatılıp yan yana birleştirilip baştaki ve sondaki hamurlar oval olacak şekilde birbirine birleştirilir. Bu şekil, elimizdeki parmak şekline benzediği için parmak çöreği denmiştir.
Şekil verme işleminden sonra 10 litre sıcak suya 200 gr. un karıştırılarak hazırlanmış karışım fırça ile hamurun üzerine sürülür. Bu karışımı sürmemizdeki amaç üzerinin nemli kalması ve kabuk bağlamamasıdır. Yaklaşık 20 dk. daha dinlendirdikten sonra üzerine yumurta sarısı ve akıyla karıştırılmış hali sürülerek 220-230 derece taş fırında, direk ateşe maruz kalmadan, sönük fırında ve odun ateşiyle 15-20 dakikada pişirilmektedir.