Uşak Yöresine Özgü Lezzetler
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Uşak ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Uşak, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Ege Bölgesinde bulunan Uşak ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.
Uşak iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Uşak denince akla ilk gelen yöresel lezzetler tarhana, keşkek, tahin helvası, katmer v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Uşak iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Uşak yöresine ait lezzetler…
Uşak Yöresel Yemekleri
- Tarhana Çorbası
- Çömlek Eti
- Keşkek
- Cendere Tatlısı
- Tahin Helva
- Höşmerim
- Katmer
- Demir Tatlısı
- Muska Böreği
Uşak Yöresel Yemek Tarifleri
Uşak Tarhana Çorbası
Malzeme olarak un, yoğurt, süt, kırmızı ve yeşil biber, nane, soğan, domates ve tercihe göre haşlanmış yoğurt veya fasulye belli oranlarla hazırlanır. Bir gün öncesinden hamur için maya hazırlanır. Hazırlanan maya un ile yoğrulurken, yukarıda sayılan malzemeler de ilave edilmek suretiyle, karışım hazırlanır. Belli bir kıvama gelen karışım, geniş kap, (Toprak çömlek veya leğen) içine konulur. 15-20 gün bu kapta bekletilir. Bu arada 2 günde bir, hafif ıslatılmış elle karıştırılarak mayalanması sağlanır.
Uşak Cendere Tatlısı
Baklavalık undan yapılır, içine bir yumurta, biraz tuz, aldığı kadar su ile hamur yoğrulur. Nişasta ile un karıştırılır. Beze açılır. Küçük küçük açmak gereklidir. Üç dört beze bir araya getirilerek arasına ceviz dökülür, rulo yapılır. Kıvırcık olması için iki taraftan büzülür ve istenildiği ölçüde kesilir. Fırında kızartılarak üzerine ılık şerbet dökülür. Ayrıca, ilimizde yukarıda saydığımız yemeklerden başka, alacatene, çingene böreği, bamya, arapaşı, cepleme, şehriye, makarna, tirit, katmer, bükme,peksimet, gibi yemekler belli başlı yemeklerimizdendir. Tatlı olarak cendere tatlısı, baklava,çekme helva, güllaç, sütlaç, köpük helva, kozlu helva, kırmızı helva, haşhaş sürtmesi, susam sürtmesi ve höşmerim yapılır.