Sebze Yemekleri, Salata ve Meyve Yerken Yapılan Yanlışlar
Günlük hayatta hepimiz bir çok meyve ve sebze yemekteyiz. Bunların bazısı mevsimsel iken bazısı mevsim dışı. Bunlardan bazıları domates, maydonoz, ıspanak, brokoli, havuç v.b. Ama meyve ve sebzeleri tüketirken yanlış bildiğimiz bir çok şey var. Sebze ve meyveleri yıkarken, yerken, pişirirken yaptğımız bu yanlışların bazıları çok ciddi. Dolayısıyla önerilerimize kulak verin ve bu yanlışları sakın yapmayın.
Sebze Yemekleri, Salata ve Meyve Yerken Nelere Dikkat Edilmeli
1 – Gerek sebzeler olsun gerekse meyveler olsun bunları asla tazyikli su ile yıkamayın. Bunun nedeni meyve ve sevzelerin üzerindeki bazı vitaminlerin suda çözünmesi. Dolayısıyla şiddetli akan bir suyun altındaki meyve ve sebzeler besin değerlerini kaybeder.
2 – Eğer sebzelerden yemek yapacaksanız pişirirken fazla su kullanmayın. Daha sağlıklı olanı ise sebzeleri buharda pişirmek ya da az su ile kendi suyunda pişirmek.
3 – Sebzelerin vitamin ve besin değerlerinin kaybını önleyen bir diğer önlem ise mümkün olduğunca büyük doğramak. Ayrıca sebzeleri kopararak parçalayın.
4 – Ispanak, brokoli, lahana, patlıcan, kabak gibi sebzeler pişirilirken 10 dakikadan fazla pişirirseniz bunların besin değerleri yine kaybolur.
5 – Hem sebzelerin hemde meyvelerin kabukları yenebiliyorsa bunları soymayın. Yani kabuklu olarak yiyin. Çünkü bunların kabuklarında özel vitamin ve mineraller vardır.
6 – Eğer sebze yemeklerinde soda kullanıyorsanız bunu yapmayın. Çünkü soda sebzeli yemeklerde rengi canlandırırken vitaminleri öldürür.