Osmaniye Yöresine Özgü Lezzetler
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Osmaniye ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Osmaniye, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Akdeniz Bölgesinde bulunan Osmaniye ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.
Osmaniye iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Osmaniye denince akla ilk gelen yöresel lezzetler içli köfte, mercimek köftesi, çiğ köfte, kısır, sarma içi, bulgur pilavı v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Osmaniye iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Osmaniye yöresine ait lezzetler…
Osmaniye Yöresel Yemekleri
- Tırşik
- İçli köfte
- Mercimek köftesi
- Çiğ köfte
- Kısır
- Sarma içi
- Bulgur pilavı
- Batırık
- Çakıldaklı
- Tirşik (pancar)
- Toğgar
- Çiçcire
- Etli kömbe
Osmaniye Yöresel Yemek Tarifleri
Osmaniye Tırşik
Osmaniye Tırşik Malzemeleri
- 1 kg Tırşik yaprağı
- 1 kase yoğurt
- 1 kg nohut ile dövme
- 1 çorba kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı un
- Yeterince su
Osmaniye Tırşik Nasıl Yapılır?
Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.
Osmaniye Çakıldaklı
Osmaniye Çakıldaklı Malzemeleri
- Yarım kg biber
- Yarım kg patlıcan
- Yarım kg fasulye
- Yarım kg domates
- Yarım kg dövme
- Yarım kg nohut
- 2 tane patates
Osmaniye Çakıldaklı Nasıl Yapılır?
Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır.Dövme ve nohut iyice yıkanır. Isıtılmış su tencereye aktarılır. Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür. Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur. Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur.