Nevşehir Yöresine Özgü Lezzetler
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Nevşehir ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Nevşehir, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. İç Anadolu Bölgesinde bulunan Nevşehir ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.
Nevşehir iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Nevşehir denince akla ilk gelen yöresel lezzetler tarhana, papates çorbası, testi kebabı, bulama, aside v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Nevşehir iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Nevşehir yöresine ait lezzetler…
Nevşehir Yöresel Yemekleri
- Tarhana
- Düğü
- Kesme
- Sütlü
- Patates çorbaları
- Katma aşı
- Ağpakla
- Soğanlama
- Dıvıl
- Cacık
- Ayva dolması
- Çanak
- Nevşehir tavası
- Zerdi pilavı
- Sızgıt
- Kömbe
- Kışlık ekmek
- Pastırma
- Sucuk
- Bulama
- Aşure
- İrmik tatlısı
- Dalaz
- Aside
- Hoşaf
Nevşehir Yöresel Yemek Tarifleri
Nevşehir Testi Kebabı
Nevşehir Testi Kebabı Malzemeleri
- 1 adet testi (çömlek de kullanılabilir.)
- Kuşbaşı doğranmış et (Tercihe göre dana ve koyun eti olabilir)
- Domates
- Sarımsak
- Sivri biber
- Sıvı yağ
- Tuz, karabiber, kimyon.
Nevşehir Testi Kebabı Nasıl Yapılır?
Öncelikle testiye sıvı yağla et birlikte konur. Testi önceden hazır edilmiş köz halinde bulunan ateşin ortasına gömülerek, etin pişmesi sağlanır. Etin suyu çekilip kavrulmaya başladığında, domates, sarımsak, sivri biber, tuz ve karabiber eklenerek, tam bir karışım hali alır. Ardından testinin ağzı bir bez konduktan sonra, orta kıvam hazırlanmış hamurla sıvanır. Hamurun ortasında küçük bir delik açılır. Bu haliyle köz ateşe gömülür. Yaklaşık iki saat ateşte bekletilir. Bu zaman içerisinde dengeli pişmesini sağlamak için ara sıra testi silkelenir. Testinin üzerindeki hamurun pişmesinden, içinde bulunan malzemenin de piştiği anlaşılır. Daha sonra testi ateşten alınarak, 20 dakika dinlendirilir. Servis yapmak için testinin ağzında sıvalı olan hamur çıkartılır, üzerine kimyon, karabiber gibi baharatlar serpilerek, servise hazır hale getirilir. Geleneksel uygulamalarda olmamakla birlikte, turistik restoranlarda testinin ağzı şov amaçlı olarak satırla kırılarak, yemek, testinin içinden servis edilir.
Nevşehir Ağpakla
Yörede kuru fasulyeye ağpakla denir. Beyaz fasulye, yağ ve kemikli et karışımı bir çömleğe konur. Çömlek yufka ekmeğinin pişirildiği tandıra gömülür. Gömülü olduğu yerde üç dört saat pişer.
“Nevşehir İlinin Meşhur Yöresel Yemekleri” için 2 yanıt
dalazın ne olduğunu bulamadım söler misniz
Nevşehir yöresine özel un helvasına benzeyen içinde üzüm, pekmez ve ceviz olan yöresel bir tatlıdır.