Eskişehir Yöresine Özgü Lezzetler
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Eskişehir ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Eskişehir, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. İç Anadolu Bölgesinde bulunan Eskişehir ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.
Eskişehir iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Eskişehir denince akla ilk gelen yöresel lezzetler çiğ börek, tutmaç, harşıl, arabaşı, haşhaşlı gözleme, boza, tahin helvası v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Eskişehir iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Eskişehir yöresine ait lezzetler…
Eskişehir Yöresel Yemekleri
- Toğga Çorbası
- Miyane Çorbası
- Düğü Köftesi Çorbası
- Tutmaç
- Bamya Çorbası
- Harşıl
- Kelem Dolması (lahana Dolması)
- Katlama Böreği
- Çerkes Sofrası (Abısta)
- Yufkalı Büryan (Börek)
- Arabaşı
- Mercimekli Bulgur Pilavı
- Düğün Pilavı
- Haşhaşlı Gözleme
- Mercimekli Mantı
- Ağzı Açık
- Çiğbörek (Çibörek-Şırbörek)
- Met Helvası
- Boza
- Göbete
- Acı-gıcı
- Bıt-bıtı çorbası
- Pasa
- Haside
- Halkalı şeker ve akide şekeri
- Nuga helvası
- Cevizli yaz helvası
- Tahin helvası
Eskişehir Yöresel Yemek Tarifleri
Eskişehir Mercimekli Bulgur Pilavı
Soğan ince doğranır, tereyağında pembeleştirilir. 1 yemek kaşığı salça ve domates rendesi de eklenir. Et suyu konur. 1 ölçü su, 1 ölçü bulgur göz önünde bulundurularak, su kaynayınca bulguru atılır. Tuz, karabiber konur. İnmesine yakın içine haşlanmış mercimek, bir su bardağı ölçüsünde eklenir.
Eskişehir Düğün Pilavı
1 ölçü pirinç tuzlu sıcak su ile haşlanır, bekletilir. Öte yandan tavuk yada kuşbaşı et haşlanır, pişirilir. 1 avuç nohut haşlanır, hazırlanır, Pirinçler bol suyla yıkanır. Tencerede tereyağ eritilir, yağ kızınca pirinçler içine atılır, kavrulur. Sonuna doğru nohutlar, en son etler yağda kavrulur. Pirinçler parlayınca 1 ölçü pirince 2 ölçü su ölçüsünde et suyu konur. Tuz, karabiber, türlübahar konur. Hafif ateşte demlendirilir.
Eskişehir Haşhaşlı Gözleme
Un, su, tuz ile kulak memesi kıvamında hamur yoğrulur. Kavrulmuş, çekilmiş haşhaş sıvı yağla inceltilir. İçine biraz tuz konur. Hamurdan elma büyüklüğünde bezeler yapılır. Oklavayla, çok ince olmayan 25-30 cm. çapında yufka açılır. Üzerine hazırlanan haşhaş sürülür. Bir kenarından başlayarak ve aralara da haşhaşlı karışım sürülerek 3-4 kat olarak katlanır. Aynı işlem enine olarak da yapılır. Böylece kare biçiminde, katı bir gözleme elde edilir. Bu gözleme, oklavayla, kare biçimi korunarak açılır. 20×20 cm. büyüklüğüne ulaşır. Toprak saçta, meşe odunuyla, yağlayarak, orta ateşte yavaş yavaş pişirilir.
Eskişehir Mercimekli Mantı
Un, tuz, 1 yumurta ve suyla hamur yoğrulur. Yufka açılır. Kareler şeklinde kesilir. İçine haşlanmış mercimek, tuz, karabiber karışımı konur. Her kare ayrı ayrı mantı biçiminde kapatıldıktan sonra yağlanmış tepsiye dizilir. Ocağın üzerinde çevire çevire altı kızartılır. Sonra üzerine kaynayan su konup pişirilir. Sarmısaklı yoğurtla servis yapılır. Üzerine yağ gezdirilir.
Eskişehir Ağzı Açık
Yukarıda anlatılan katmer hamuru son kez iyice açıldıktan sonra kareler şeklinde 10×10 cm. boyutunda kesilir. İçine haşlanmış mercimek, tuz, karabiber karışımı konur. Karenin iki kenarı, dikdörtgen olacak biçimde kapatılır. Alt ve üst kenarları açık kalır. Bunlar, yağlanmış tepsiye dizilir. Fırında pişirilir.