Bartın Yöresine Özgü Lezzetler
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Bartın ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Bartın, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Karadeniz Bölgesinde bulunan Bartın ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.
Bartın iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Bartın denince akla ilk gelen yöresel lezzetler pumpum Çorbası, yumurtalı ısbut, kabak burması v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Bartın iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Bartın yöresine ait lezzetler…
Bartın Yöresel Yemekleri
- Amasra salatası
- Pirinçli Mantı
- Pumpum Çorbası
- Yumurtalı Isbut
- Kabak Burması
- Kırk Katlı Börek
- Tavuklu Köy Böreği
Bartın Yöresel Yemek Tarifleri
Bartın Amasra Salatası
Bartın Amasra Salatası Malzemeleri
Salatalık, domates, havuç, kuru ve yeşil soğan, marul, kırmızı lahana, yeşil biber, piyaz, maydanoz, çükündür, roka, turp, semizotu, dereotu, nane, karışık turşu, limon, sirke, tuz ve zeytinyağı.
Bartın Amasra Salatası Nasıl Yapılır?
Tarifini veremiyoruz; çünkü bunu sadece 5 kişi biliyor. Bartın ve Amasra da, kokusunu hissettiğiniz her balık sofrasında, adetten yada damak tadından olsa gerek o meşhur Amasra Salatası olmadan yemeğe başlanmaz. Kimine göre Osmanlıdan, kimine göre de adını aldığı Kraliçe Amastris den devralınmış bu gelenek…Yörede, en az 20 çeşit malzeme ile yapılan Amasra Salatasına meşhur dedirten ise; önce lezzeti, sonra lezzeti veren malzemelerin hazırlanış ölçüsü ve biçimi ile göze hitap etmesine gösterilen özende saklı… Yani, herkes salata yapar ama Amasra Salatasını asla…
Bartın Pumpum Çorbası
Bartın Pumpum Çorbası 6 Kişilik Malzemeleri
10 yemek kaşığı mısır unu, 150 gr. margarin veya 1 fincan zeytinyağı, 50 gr. kıyma, pastırma veya sucuk, 2 dilim ekmek, 6 su bardağı su, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri, 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber.
Bartın Pumpum Çorbası Nasıl Yapılır?
Bir tencereye mısır unu ve su konularak karıştırılır. Ateşe konulup bir süre kaynatılmaya devam edilir. Ayrı bir tavada da kıyma ile küp şeklinde doğranmış 1 dilim ekmek yağda kavrulur ve kaynamakta olan çorbanın içine katılır (Arzu edilirse bir su bardağı süt ilave edilebilir. Süt ilave edilecekse un bir kaşık artırılır). Tuz ve karabiber konulup bir süre daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Üzerine, küp küp doğranıp yağda kızartılan ekmek ile salçayla yapılan sos ve rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek sıcak servis yapılır.