Afyonkarahisar Yöresine Özgü Lezzetler
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Afyonkarahisar ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Afyonkarahisar, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Ege Bölgesinde bulunan Afyonkarahisar ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.
Afyonkarahisar yöresinde başlıca 3 tür yöresel yemek yapılmaktadır. Bunlar buğday, sebze ve et yemekleri. Afyonkarahisar iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Afyonkarahisar denince akla ilk gelen yöresel lezzetler Afyon salatası, bulgur yemekleri, Sakala Çarpan Çorbası v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Afyonkarahisar iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Afyonkarahisar yöresine ait lezzetler…
Afyonkarahisar Yöresel Yemekleri
Afyon’da Buğdaydan Yapılan Yiyecekler
- Bulgur yemekleri
- Düğün yemekleri (Çullama köfte, sulu köfte, iliba’da dolması, sırt dolması)
- Göce yemekleri (Göce köftesi, göce tarhanası, keşkek)
- Hamur işleri ( Arabaşı, ağzıaçık, bükme, börek, bazlama, börek kenarı, haşhaşlı börek, ikiz börek, katmer, ocak bükmesi, şepit, cızdırma, cücü, çörek, nohut çöreği, dolama, ev hamuraşı ev makarnası, nuska hamuraşı, sakala çarpan, velense hamuraşı, miyane çorbası övme, peksimet, ak pide, haşhaşlı pide, katıklı pide, yalım pidesi, halka pişi, lokma pişi, düz pişi).
Afyon’da Et Yemekleri
- Parça et, yoğurtlu et
- İşkembe yemekleri (çorba, kıyma, kızartma, söğüş, tas eti. )
- Özbek pilavı
- Paçık
Afyon’da Sebze Yemekleri
- Afyon salatası
- Patlıcan yemekleri (Patlıcan böreği, bütün (parça) et patlıcan, yanı yarma,nohutlu patlıcan, kavurmalı patlıcan kebabı, patlıcan küllemesi, patlıcan dolması, yoğurtlu sarımsaklı patlıcan kızartması, imam bayıldı, patlıcan köftesi, patlıcan çöp kebabı, patlıcan ezmesi, patlıcan pilakisi, etli patlıcan sarması, etli patlıcan yahnisi, patlıcan doğraması, patlıcanlı pilav, patlıcan oturtma, hünkar beğendi, patlıcan gömmesi, patlıcan turşusu, patlıcan sırt dolması.)
- İlibada dolması
- Sırt dolması
- Şakşuka
- Zürbiye
Afyonkarahisar Yöresel Yemek Tarifleri
Afyon Sakala Çarpan Çorbası Tarifi
Sakala Çarpan Çorbasının Malzemeleri
- 1/2 su bardağı yeşil mercimek
- 6 su bardağı su (tavuk suyu veya et suyu tercih edilir)
- 2 adet küçük kuru soğan
- 4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
- 3 yemek kaşığı un
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 su bardağı tel şehriye
- 1 yemek kaşığı kuru nane
Sakala Çarpan Çorbasının Hazırlanışı
Mercimek yıkanır ve bir su bardağı su ile akşamdan ıslatılır, kalan su eklenip 25-30 dakika pişirilir. Soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranıp yağla birlikte kısık ateşte ara sıra karıştırılarak kavrulur, un katılarak bir iki defa çevrilir ve mercimeğe eklenir. Tuz ilave edilir. Kaynayınca şehriye ilave edilir. 15-20 dakika daha pişirilir, iki yemek kaşığı yağ eritilir, nane de eklenip karıştırıldıktan sonra, çorbanın üzerine gezdirilir.
Afyon Özbek Pilavı
Özbek Pilavının Malzemeler
- 3 su bardağı pirinç
- 1 kg. kuşbaşı et
- 6 su bardağı un
- 2 adet kuru soğan
- 4 adet havuç
- Ayçiçek yağı
Özbek Pilavının Hazırlanışı
Pirinç ve soğan yağda kavrulur. Kaynamakta olan 6 bardak suyu kavrulmuş olan pirince dökülür ve tuz katılır. Suyu çekene kadar pişirilir. Suyu çekmiş olan pilavın altı kapatılarak üzerine peçete kapatılır ve demlenmeye bırakılır. Ayrı yerde havuç kavrulur ve pişmiş olan etle birlikte karıştırılarak pilavın üzerine dökülür. Servis yapılır.
Afyon Ağzı Açık
Ağzı Açık Yemeğinin Malzemeler
Hamuru için
- 2kg.Un
- 125 gr. İç yağı
- 1/2 kg. ayçiçek yağı
- 1 fincan sirke
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- Tuz ve su
İç için
- 500 gr. Kıyma veya peynir
- 8 adet yumurta
- 1 adet maydanoz
- tuz, karabiber
Ağzı Açık Yemeğinin Hazırlanışı
Un , tuz sirke yoğurt ve su karışımı kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Yoğrulan hamur iki eşit parçaya bölünür. Beze haline getirilir. Bezeler oklava yardımıyla açılır. Açılan hamurun üzerine eritilmiş iç yağı ve ay çiçek yağı karışımı sürülür. Katlanarak bir tepsiye konulur. Diğer bezeye de aynı işlemler uygulanır. Katlanan bezeler küçük kare parçalar halinde kesilir. Kesilen küçük parçalar oklava ile yuvarlak olarak asılır.
Diğer tarafta iç malzemeleri karıştırılır. İç malzemesi açılan hamurun ortasına konulur. Kıymanın ortası görünecek şekilde kenarlar büzdürülerek kapatılır. Yağlanmış tepsiye sıralanır. Tepsi dolduktan sonra karışık yağla üzerleri yağlanır, önceden ısıtılmış fırına tepsiler verilir. Alt ve üst kızarıncaya kadar pişirilir. Biraz soğuyuncaya kadar bekletildikten sonra servis yapılır.
Afyon Fırma Baklavası
Fırma Baklavasının Malzemeler
- 4 su bardağı un
- 250 gr. Margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 fincan süt
- 1 çay bardağı ceviz
Şurubu için
- 4 su bardağı şeker
- 3.5 su bardağı su kaynatıp iki üç damla limon sıkılır
Fırma Baklavasının Hazırlanışı
Tavada çiçek yağı kızdırılır. Ateşten indirilip. Biraz soğuyunca 1/4 margarin, 1 kaşık karbonat, 1 kahve fincanı su ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma 2 su bardağı un yavaş yavaş ilave edilerek hamur haline gelinceye kadar devam edilir. Bu işlem bittikten sonra elde köfte şeklinde verilerek tepsiye dizilir. 200 derece fırında pembeleşinceye kadar yarım saat pişirilir. Bu arada şerbeti hazırlanır. Fırından çıkarılan ılımış fırma baklavasının üzerine ılık olarak şerbet dökülür. 1 saat beklenir, servis yapılır.