Niğde Kaplıcaları
Türkiye kaplıca bakımından oldukça zengindir. Ülkemizin hemen her ilinde kaplıca bulunmaktadır ve bu illerden birisi de Niğde ilidir. Niğde ilinde birçok kaplıca ve içmeler bulunmaktadır. Her bir kaplıcanın farklı hastalıklara ve rahatsızlıklara faydası vardır. Niğde şehrinde bulunan bazı kaplıcalar ve içmeler şu şekildedir;
- Niğde Çiftehan Kaplıcaları
- Niğde Merkez Kocapınar Suyu ve Çamuru
- Niğde Bor Kemerhisar İçmeleri
- Niğde Merkez Ferhenk Müshil Maden Suyu
Niğde Kaplıcaları, Suyunun Özellikleri ve Tedavi Ettiği Hastalıklar
Çiftehan Kaplıcaları ve Tedavi Ettiği Rahatsızlıklar
Niğde’ye 75 km. uzaklıkta, Ulukışla-Adana yolu üzerinde bulunan Çiftehan Kaplıcası çeşitli kaynaklardan toplanan sulardan meydana gelmiştir. Suyun sıcaklığı 53 C, 49 C, 52 C ve 22 C arasında değişmektedir. Kaplıcadan saniyede toplam 20 lt. su çıkmaktadır. Genel olarak ifade etmek gerekirse, kaplıca tedavisinin mevsimi yoktur. Ancak gelenekler, bu konuda bir mevsim ortaya çıkarmıştır. Daha doğrusu, kişi, kendine uygun bir zaman seçmekle birlikte en uygun mevsim ve zaman ILKBAHAR ve SONBAHAR’ dır .
Romatizmalılar, nevraljiler ve seker hastaları için yaz ayları, mide, bağırsak, karaciğer ve sinirle ilgili hastalıklar için de ilkbahar ve sonbahar ayları daha uygun mevsimdir. Bir yılda iki kez kaplıca tedavisinde, mayıs ve eylül ayları seçilebilir.
Kaplıca bir hamam değildir. Şifa gücüne sahip yeraltı su kaynağı ve birer sağlık yurdudur. Bu nedenle, o kaynaktan fışkıran suların nasıl ve nerelerde kullanıldığını oralara gidenlerin biraz olsun bilip öğrenmelerinde her zaman yarar vardır.
Ülkemiz ikliminin sertliği nedeniyle, ayrıca her kaplıcada kaloriferli otellerin olmayışı yüzünden insanlarımız, kaplıcalara çoğunlukla yaz aylarında gitmeyi tercih etmektedir.
Konunun uzmanları özellikle aşağıda belirteceğimiz durumlarda kaplıca tedavisini sakıncalı bulmaktadırlar;
- Ameliyat geçirmiş ve henüz yarası kapanmamış olanlar,
- Ateşli hastalıklara tutulanlar,
- Kanamalı hastalıkları olanlar,
- Kanserliler,
- Akciğer tüberkülozuna tutulmuş olanlar,
- Hamile ve loğusa kadınlar,
- Regl dönemindeki kadınlar,
- Sirozlular,
- İdrar zorluğu olanlar,
- Yüksek ve değişken tansiyonu olanlar,
- Saralılar,
- Zararlı akil hastaları,
- Astım hastaları.
Kocapınar Suyu ve Çamuru ve Tedavi Ettiği Rahatsızlıklar
Niğde il merkezine 2 km. uzaklıkta, Bor yolu kenarında bulunan Kocapınar suyu arazinin değişik noktalarından kaynamaktadır. Bu kaynak açıkta akmaktadır. Bu sudan deri, mide ve bağırsak hastalıkları tedavisinde yararlanılmaktadır.
Kemerhisar İçmeleri ve Tedavi Ettiği Rahatsızlıklar
Niğde ili Bor ilçesine 10 km. uzaklıkta bulunan Kemerhisar İçmesi, Kemerhisar Köyü’nün 3 km. güneyindedir. Ovanın ortasından kaynayan bu su, 1970’li yıllarda bir beton depo içerisinde toplanmıştır. Toprak yüzeyinden birkaç basamakla inilen çeşmesinden su sağlanmaktadır. Kaynağın 200 m. ötesindeki bir bölüm çevreden sızan sularla bir gölcük halindedir. Bor Belediyesi bu kaynağın yanına bir tesis yaptırmıştır.
Ferhenk Müshil Maden Suyu ve Tedavi Ettiği Rahatsızlıklar
Niğde il merkezinin 30 km. doğusunda, Dikilitaş Köyü ile Hüyük demiryolu istasyonu yakınında bulunan bu maden suyu köy yakınındaki yüksek sırtın birçok noktasından kaynamaktadır. Bu suyun müshil etkisi yaptığı bilinmektedir.