Nevşehir Kaplıcaları
Türkiye kaplıca bakımından oldukça zengindir. Ülkemizin hemen her ilinde kaplıca bulunmaktadır ve bu illerden birisi de Nevşehir ilidir. Nevşehir ilinde birçok kaplıca ve içmeler bulunmaktadır. Her bir kaplıcanın farklı hastalıklara ve rahatsızlıklara faydası vardır. Nevşehir şehrinde bulunan bazı kaplıcalar ve içmeler şu şekildedir;
- Bahçeli İçmesi
- Bayramhacılı Kaplıcası
- Kozaklı Kaplıcaları
- Üzengiçay İçmecesi
- Çorak ve Karakaya İçmecesi
- Çökek İçmesi
Nevşehir Kaplıcaları, Suyunun Özellikleri ve Tedavi Ettiği Hastalıklar
Bahçeli İçmesi
Nevşehir, Ürgüp ilçesi Bahçeli Köyü’nün kuzeybatısında bulunan kaynak suyunun sıcaklığı 18 ºC’dir. İçmenin suyu fazla gazlı, kokusuz, bikarbonatlı safra içermektedir. Hazmı kolaylaştıran ve böbrekleri temizleyen bu su aynı zamanda safra suyu olarak da kullanılmaktadır.
Bayramhacılı Kaplıcası
Nevşehir ili Avanos ilçesinde, Kızılırmak’ın yakınında bir örede bulunan Bayramhacılı Kaplıcası’nda fay etkinlikleri görülmektedir. Bayramhacılı Kaplıcasının suları karbondioksit taşıyan klora bikarbonatlı alkali ve toprak alkali sular grubundandır. Sıcaklığı 41 C, CO2 gazlı ve tuzludur. Akımı saniyede 3 lt., radyoaktivitesi 11.4 eman, kalevi karbonatlı halojenlerce zengin, arsenik tuz da içermektedir. Bu kaplıcanın suları romatizma ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca banyo ve içme kürleri için de elverişlidir. Kaplıcanın çevresinde turistik tesisler bulunmaktadır.
Kozaklı Kaplıcaları
Klorürlü, Sülfatlı, Bikarbonatlı, Sodyumlu, Kalsiyumlu, ve Radyoaktif bir bileşime sahipdir. Alman Kaplıcalar Birliği sınıflandırmasına göre A ve C grubu şifalı sular grubuna girmektedir. İltihabı olmayan romatizmal hastalıklar, kireçlenmeler, cilt hastalıkları, kemik, eklem ve kas hastalıkları, kronik iltihaplı kadın hastalıkları, kalp ve kan dolaşımı hastalıkları, solunum yolları hastalıkları, sinirsel hastalıklar, ameliyat sonrası rahatsızlıklar, damar sertliği ve mantar hastalıkları’nın tedavisin de başarılı sonuçlar alındığı gözlenmişdir.
Üzengiçay İçmecesi
Ürgüp’ün 3 km kadar güneyinde, Üzengiçay’ın yatağının iki yanında kaynamaktadır. Yüzeye çıkarken pirit parçaları da sürükleyen bu içmenin debisi 0,55 lt/sn’dir. Kuzeydeki kaynağın suyu ise, daha soğuk ve miktarı biraz daha fazladır. Her iki kaynak da hafifçe kükürtlü hidrojen kokuludur. Yöre halkı, çevresi ağaçlık olan içmeleri, genellikle mesire yeri olarak kullanılmaktadır. İçme olarak değerlendirildiğinde, karaciğer ve safra kesesi yetersizliklerinde yararlı olmaktadır.
Çorak ve Karakaya İçmecesi
Nevşehir-Avanos karayolu üzerindeki bu içmelerden, Çorak Suyu, il merkezine 5 km mesafede, Karakaya İçmecesi ise, 13km mesafededir. Bu içmelerden insanlar, ancak günübirlik yararlanabilmektedir. Konaklama olanağı yoktur. Alkali, tuzlu ve bikarbonatlı olan Çorak madensuyu, içme olarak değerlendirildiğinde, sindirimi kolaylaştırıcı, bu sistemde salgıyı artırıcı etki yapmaktadır. Sodyum bikarbonatlı ve alkalik sulardan olan Karakaya İçmecesi de, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında yararlı olmaktadır.
Çökek İçmesi
Ürgüp ilçesinde, Damsa Çayı vadisinin doğu yamaçlarındaki travertenler arasında bulunan bu içmenin suları 15 derecede kaynamaktadır. Sular demir bileşimli tortular bırakmaktadır. Suyun debisi dakikada 1 lt.dir. Karbondioksit bakımından zengin olup, lt.de 15 gr. tuz içermektedir. İkinci derecede sodyum içermektedir. Bu içmenin suyu, reaksiyonu hafif asitli olduğundan sindirim düzenleyici, hemoroid, parazit düşürücü, deri hastalıklarının tedavisine iyi gelmektedir.