Kategoriler
Yaşam

Muğla Kaplıcaları Hangileridir? Tedavi Ettiği Hastalıklar

Muğla Kaplıcaları

Türkiye kaplıca bakımından oldukça zengindir. Ülkemizin hemen her ilinde kaplıca bulunmaktadır ve bu illerden birisi de Muğla ilidir. Muğla ilinde birçok kaplıca ve içmeler bulunmaktadır. Her bir kaplıcanın farklı hastalıklara ve rahatsızlıklara faydası vardır. Muğla şehrinde bulunan bazı kaplıcalar ve içmeler şu şekildedir;

  • Muğla Köyceğiz Sultaniye Kaplıcası
  • Muğla Gel Girme Çamur Banyosu
  • Muğla Bodrum Karaada Kaplıcası
  • Muğla Dalaman İncebel Thermemaris Kaplıcası
  • Muğla Fethiye Girmeler Kaplıcası (Gebeler Köyü)
  • Muğla Tavşanburnu İçmesi
  • Muğla Sepetçiler İçmesi
  • Muğla Kokargirme Ilıcası
  • Muğla Çavuş Ilıcası
  • Muğla Velibey Ilıcaları
  • Muğla Kalemye İçmesi
  • Muğla Gölenye İçmesi
  • Muğla Hayırlı İçmesi
  • Muğla Akçabükü Suyu
  • Muğla Asın İçmesi
  • Muğla Bahçeburun Madensuyu
  • Muğla Belceğiz İçmeleri
  • Muğla Bözük (Girme) Kaplıcası

Muğla Kaplıcaları, Suyunun Özellikleri ve Tedavi Ettiği Hastalıklar

Kaplıcalar ve tedavi ettiği hastalıkları

Sponsorlu Bağlantılar

Köyceğiz Sultaniye Kaplıcası ve Tedavi Ettiği Rahatsızlar

Hellenistik dönemden beri bilinen kaplıcaların su bileşiminde potasyum, hidrosülfat, hidrokarbonat, mağnezyum, alüminyum, klornitrat bulunmaktadır. Suyun sıcaklığı 30 ile 38 C arasında değişmektedir. Radyoaktif oranı 139 bekerel/lt’dir. Kaplıcanın romatizmaya, deri, karaciğer ve kadın hastalıklarına, ruhi yorgunluklara iyi geldiği saptanmıştır. Kaplıcalara Köyceğiz’den denizyolu ve karayolu ile ulaşmak mümkündür.

Gel Girme Çamur Banyosu ve Tedavi Ettiği Rahatsızlar

Köyceğiz Gölü’nün Dalyan Kanalı ile birleştiği noktaya yakın bir yerde bulunan çamur banyoları, güzellik çamurunun vücuda sürülmesiyle teni yumuşatmakta, kırışıklıkları gidermektedir. Romatizma, bel fıtığı, siyatik gibi bazı hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir.

Bodrum Karaada Kaplıcası ve Tedavi Ettiği Rahatsızlar

İlçeye 4 mil uzaklıktaki Karaada’da, ısısı 35 C civarında olan, romatizma, göz hastalıkları ve kükürtün fayda sağladığı her hastalığa iyi gelen, vücudu dinlendiren halka açık bir kaplıca bulunmaktadır.

Dalaman İncebel Thermemaris Kaplıcası ve Tedavi Ettiği Rahatsızlar

Dalaman Havalimanı’na 6 km. uzaklıkta bulunan kaplıca 28 C sıcaklıkta olup, bileşiminde Na+, K+, Ca++, Mg++, S+, Fe+, Se+, Ni+, Ba+, Zn+, Mn+, Cu+, B+ anyonları belli bir karışım ve denge içerisinde bulunduğundan, oksijen yönünden zengin olup tüm dokular için yapıcı bir etkiye sahiptir. Romatizma ve kireçlenme türü hastalıklara, sinirsel hastalıklara, sindirim sistemine, kadın hastalıklarına faydalı olduğu bilinmektedir.

Fethiye Girmeler Kaplıcası (Gebeler Köyü) ve Tedavi Ettiği Rahatsızlar

Fethiye’ye 35 km. mesafede, Saklıkent yolu üzerinde, Girmeler (Gebeler) Köyü’ne 100 m. mesafede bulunan Girmeler Kaplıcası, Girmeler Mağarası içinde bulunmaktadır. Üç ayrı kaynağın sıcaklığı 36 C civarındadır. Kaynaklar mağara içinde bulunmaktadır. Kaynaklardan birinden dışarıya alınan su, Köy tüzel kişiliğine ait arazide yapılan kapalı havuza aktarılmıştır. Diğer kaynaklar, mağara içerisinde oluşturdukları havuzlardan sonra labirentler içerisinde kaybolmaktadır. Kaplıcanın bulunduğu mağaraların önünde 50 odalı konaklama tesisleri mevcuttur.

Sponsorlu Bağlantılar

Diğer Muğla Kaplıcaları ve Tedavi Ettiği Hastalıklar

Tavşanburnu İçmesi

Bodrum İlçesi’ne 5 km uzaklıkta, Tavşanburnu denilen yerin yanında, deniz kenarında kaynar. Sodyum sülfatlı bir sudur. Bağırsakların görev bozukluklarına yarar sağlar.

Sepetçiler İçmesi

Milas ilçesi’ne 12 km uzaklıkta, Sepetçiler Köyü’ndedir. İçimi hoştur. Karaciğer, safrayolları, bağırsak hastalıklarında fayda sağlar.

Kokargirme Ilıcası

Ölemez Dağı eteklerinde, 6 yerden kaynar. Kükürtlü sulardandır. Romatizma, nevrit, kadın hastalıklarında faydalıdır.

Çavuş Ilıcası

Ölemez Dağı eteklerinden kaynar. Kokargirme Ilıcası’na 15 dakika uzaklıktadır. İçmeye elverişli değildir. Banyo kürü ile romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarında faydalıdır.

Velibey Ilıcaları

Köyceğiz gölü’nden 2 km uzaktadır. Kükürtlü sulardandır. Romatizma, nevrit, kadın hastalıklarında faydalıdır.

Kalemye İçmesi

Fethiye ilçesi’ne 160 km uzaklıkta, güzel bir koyun kenarındadır. Suyun, güneş doğmadan önce içilmesi alışılmış bir gelenektir. Sodyum klorür ve sodyum sülfatlı sulardandır. Karaciğer yetmezliği, safrayolları ve iltihapları, taşları, bağırsak hastalıklarına çok yararlıdır. Suyun kokusu yoktur ve içimi çok güzeldir.

Sponsorlu Bağlantılar

Gölenye İçmesi

Marmaris’e 10 km uzaklıktadır. Sodyum klorür ve mağnezyum sülfatlı sulardandır. Bağırsak hastalıklarına faydalıdır. Müshil etkisi yapar.

Hayırlı İçmesi

Yatağan ilçesi yakınında, Muğla-Aydın yolu üzerindedir. Karbondioksit gazı bulunduğundan, gazlı, saf sodyum bikarbonatlı sulardandır. Mide ve karaciğer hastalıklarına özellikle önerilir.

Akçabükü Suyu

Bodrum İlçesi’ndedir. Soğuk olduğu için, müshil olarak içilir. Orta tuzlu bir sudur. Bağırsak görev bozukluklarında kullanılır.

Asın İçmesi

Milas ilçesi’ne 20 km uzaklıkta, küllük yakınındadır. Bağırsak rahatsızlıklarında faydalıdır.

Bahçeburun Madensuyu

Milas ilçesi’ne 10 km uzaklıkta, Beşparmak Dağı eteklerinde kaynar. Mide, barsak, karaciğer hastalıklarına iyi gelir.

Belceğiz İçmeleri

Fethiye ilçesi’ne bağlı, Ovacık Köyü’ne 5 km uzaklıkta, deniz kenarındadır. Denize doğru inen kayalardan çıkan üç kaynağı vardır. Bunlar Kırdak İçmesi, Beldeniz İçmesi ve Ölüdeniz İçmesidir. Her üç içme de müshil olarak etki yapar. Karaciğer, safrayolları rahatsızlıklarında iyi sonuç verir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bözük (Girme) Kaplıcası

Yatağan ilçesi’ne bağlı, Bağyakası Köyü yakınındadır. Granit kayalıkların içerisinden kaynar. Bol karbondioksitli bir sudur ve içimi çok hoştur. Suyun sıcaklığı 35 derece olmasına rağmen, CO2 tanecikleri vücudu kapladığı için derinin reaksiyonu şiddetli olur ve cilt kızarır. Sodyum bikarbonatlı, kalsiyum ve karbondioksitli bir sudur. Karaciğer, safrakesesi, mide ve sindirim sistemi hastalıklarına şifa sağlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi