Kategoriler
Sağlık Yaşam

Kaplıcaların Tedavi Ettiği Hastalıklar, Tedavi Sonuçları ve Faydaları

Kaplıcalar ve Tedavi Ettiği Rahatsızlıklar

Bilindiği gibi kaplıcalar başta romatizma olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi gelmekte. Bazı hastalıklar sonrası bazı hastalar doktorlar tarafından bazı kaplıcalara gönderilmektedirler. Kaplıcaların tedavi ettiği bazı rahatsızlıklar ise şöyle;

  • Karaciğer rahatsızlıkları
  • Safra Kesesi rahatsızlıkları
  • Kalp ve Damar rahatsızlıkları
  • Şişmanlık
  • Seker hastalıkları
  • Böbrek rahatsızlıkları

kaplıcaların tedavi ettiği hastalıklar

Sponsorlu Bağlantılar

Romatizma Rahatsızlıklarında Kaplıca Tedavisi

Romatizma denince akla her ne kadar yaşlılık gelse de romatizmaların birden fazla türü vardır. Bunlar çocuklarda ve yetişkinlerde görülen itihap romatizması, yaşlılık romatizması, hastalık sonrası ortaya çıkan romatizma, damar sertliği ve şişmanlık sonucu ortaya çıkan romatizma, ameliyat sonrası ortaya çıkan romatizma. Bütün bu romatizma hastalıkları çeşitlerinde kaplıcaların büyük bir faydası vardır. Kaplıca sonrası romatizma hastası olan hastalarda;

  • Mafsallardaki ağrılar azalır.
  • Ateş ve nabız normale döner.
  • Halsizlik ve iştahsızlık sona erer; hasta kendisini daha zinde hisseder.
  • Kansızlık ve kanda görülen romatizmal bulgular ortadan kalkar.
  • Yeni nöbetler engellenmiş olur.
  • İstirahat, fizikoterapi ve ortopedik müdahaleden sonra uygulanan kaplıca tedavileri.
Afyon Bolvadin Heybeli Kaplıcası
Afyon Bolvadin Heybeli Kaplıcası

ÖNEMLİ; Kemik tümörü olduğu teşhis edilen hastalar kesinlikle kaplıcaya gidemezler. Ayrıca, romatizma ile ilgisi olmayan, mikrobik kemik ve mafsal hastalıklarında da kaplıca tedavisi uygulanmamalıdır.

Karaciğer ve Safra Kesesi Rahatsızlıklarında Kaplıca Tedavisi

Siroz başlangıcında, karaciğer iltihabı (hepatit) tedavisinden sonra, ailev” sarılıklarda, safra kesesi taşlarının tedavisinden sonra yeni taş teşekkülünü önlemek için kaplıca kürleri tavsiye edilmektedir. Safra kesesi tenbelliğinde, safra kesesi ameliyatlarından sonra ortaya çıkan hazımsızlıkların tedavisinde maden suları çok iyi neticeler vermektedir. Karaciğer ve safrakesesi hastalıklarında sodalı ve sulfatlı sular kullanılmaktadır. Dikkat: İlerlemiş siroz ve hepatit hastalıklarında kaplıcaya gidilmemelidir. Kanama ve akıntıyı artıracağından tehlikeli sonuçlar doğurması kuvvetle muhtemeldir.

Ağrı Diyadin kaplıcaları
Ağrı Diyadin kaplıcaları

Kalp ve Damar Rahatsızlıklarında Kaplıca Tedavisi

Halk arasında, “tansiyonu olanlar sıcak suya girmemelidir” gibi yanlış bir inanç vardır. İster yüksek tansiyonunuz, ister düşük tansiyonunuz olsun sıcak su kaplıcalarına gönül rahatlığı ile gidebilirsiniz. Zira, sıcak maden sularının tansiyonu normal seviyeye getirici sihirli bir tesiri vardır. Kalp çarpıntısı ve asab” tansiyonu olanlar da aynı şekilde çekinmeden kaplıcadan istifade edebilirler. Damar sertliğine bağlı tansiyonlarda maden suları çok iyi netice vermekte, kalbin ve dokuların solunumunu artırarak damarları genişletmektedir. Böylece kan dolaşımını normal seviyeye getirmektedir. Dikkat: Eğer tansiyonun sebebi iç salgı bezlerindeki bir tümör ise, hastanın öncelikle ilaçla tedavisi şarttır. Tedavi iyi netice verdikten sonra, damarların bozulan dengesini düzeltmek için kaplıcaya gidilebilir. Kalp yetersizliğinden muzdarip olan hastalar ancak doktor kontrolünde kaplıcadan faydalanmalıdırlar. Toplar damar hastalıklarında kaplıcanın son derece etkili olduğu ve varis teşekkülünü önleyici bir rol oynadığı bilinmektedir. İçme şeklinde tatbik edilen sülfatlı ve bikarbonatlı maden suları böbrek rahatsızlıklarına iyi gelmekte ve vücuttan bol miktarda su atılmasını sağlamaktadır. Karbondioksitli sıcak sular, tansiyon düşürücüdür. Kan dolaşımını hızlandırır. Tuzlu ve iyotlu sıcak sular, iltihap kuruturken; radyoaktif sıcak sular da ağrı dindirici ve sinirleri teskin edici özelliğe sahiptir. Bunların ne kadar müddetle ne miktarda alınacağı mutlaka doktora danışılmalıdır.

Şişmanlık Rahatsızlıklarında Kaplıca Tedavisi

Afyon Kaplıcaları - Şişmanlar ve Diyabet Hastaları
Afyon Kaplıcaları – Şişmanlar ve Diyabet Hastaları İçin

Banyo ve içme kürleri şeklinde tatbik edilen ve halk arasında “acı su” diye bilinen sülfatlı sular, vücutta depolanmış yağları yakarak fazla kiloları attırır. Böbreğin faaliyetini hızlandırarak vücuttan su ve tuzun bol miktarda boşalmasını temin eder. Ayrıca karaciğeri tembih ederek kandaki zararlı partikülleri temizler.

Sponsorlu Bağlantılar

Şeker Hastalığında Kaplıca Tedavisi

Maden sularının vücuttaki inselin ifrazatını artırdığı tespit edilmiştir. İnselin ise vücudun şeker kullanmasını sağlar. Ensülinin etkisi iki yönlüdür: 1. Şekerin kandan dokulara geçiş hızını artırır. 2. Karaciğerin kana şeker verme hızını azaltır. Şeker hastaları sodalı suları, içme ve banyo kürleri olarak alır. Kükürtlü suları ise yalnız banyo şeklinde alır.

Böbrek Rahatsızlıklarında Kaplıca Tedavisi

Halk arasında “acı su” tabir edilen az mineralli sülfatlı sular, böbrek rahatsızlığından muzdarip hastalara çok iyi gelmektedir. Bu suların, idrardaki albümin oranını azaltıcı ve kanda birikmiş olan zehiri vücuttan dışarı atıcı tesirleri vardır. Ayrıca böbrek taşlarını erittiği gibi, yeni taşların oluşmasını da engellemektedir. Sülfatlı sular, aç karnına, günde iki defa, bir-iki bardak içilerek alınır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi