Özet: “Biseksüel Nedir? Biseksüel Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Biseksüel nedir, Biseksüel ne demektir, Biseksüel kelimesinin tanımı, Biseksüel kelimesinin eş anlamlısı, Biseksüel kelimesinin ingilizce karşılıkları, Biseksüel ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Biseksüel hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Biseksüel Tanımı
Biseksüel kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Biseksüel kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
sıfat Hem kendi cinsini hem de karşı cinsi arzulayan
Biseksüel Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Biseksüel kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Biseksüel kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Biseksüel kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Biseksüel kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Biseksüel İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Biseksüel kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Biseksüel kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Biseksüel İle İlgili Birleşik Sözler
Biseksüel kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Biseksüel kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Biseksüel İngilizcesi
Biseksüel kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Biseksüel – bisexual
Biseksüel Hakkında Detaylı Bilgi
Biseksüellik, duygusal ve/veya cinsel yönelimi hem kendi hem de karşı cinsine dönük olan canlı. Biseksüel sözcüğü hem isim, hem sıfat olarak kullanılır. Her iki cinsiyetten olan insanlara karşı cinsel ve duygusal olarak ilgi duyma ve onlarla duygusal veya cinsel bir ilişki içine girme potansiyelini, bir başka ifadeyle biseksüel olma durumunu belirtir. Biseksüel, her iki cinse aynı ölçüde ilgi duymayabilir ve/veya bu ilginin derecesi zaman içinde değişebilir.
Biseksüellik aynı zamanda politik bir duruşu da simgeler. Kendini algılama biseksüel kimliğin anahtarı olarak kabul edilmektedir. Her iki cinsiyetten kişilerle cinsel etkinlik içine girenlerin sayısı hayli fazla olsa da, bu kişilerin çoğu kendilerini biseksüel olarak tanımlamaz. Benzer şekilde, bazı insanlar da yalnızca bir cinsiyet ile cinsel ilişkiye girerler veya hiç cinsel ilişkiye girmezler, ancak yine de kendilerini biseksüel olarak tanımlarlar. Bir kimsenin biseksüel olup olmadığını saptamaya yarayacak bir davranışsal “test” yoktur.
Biseksüel bir kimsenin aynı anda hem bir erkekle hem de bir kadınla cinsel olarak ilgili olması gerekmez. Bazı biseksüeller bu ya da öteki toplumsal cinsiyetle (veya her ikisiyle de) asla cinsel ilişkiye girmemişlerdir. Heteroseksüeller ve gey erkekler ile lezbiyenler için geçerli olduğu üzere, cinsel çekim her arzu edildiğinde davranılmasını gerektirmez.
Heteroseksüeller ve gey kişiler gibi, pekçok biseksüel de cinsel olarak yalnızca bir eşle aktif olmayı seçebilir; uzun-dönemli, tekeşli ilişkileri olabilir. Diğer biseksüeller, aynı-cinsiyetten eşlere, üç-taraflı ilişkilere, veya aynı veya farklı toplumsal cinsiyetlerden olan birkaç eşli (tek başına veya eş zamanlı olarak) ilişkilere izin veren serbest evlilikler yapabilirler.
Biseksüel Kimlik
Biseksüel kimliğe ilişkin farklı yorumlar vardır:
– Doğum öncesi hormonal etkiler nedeniyle heteroseksüel, homoseksüel veya biseksüel olarak doğulur. Bu kimlikler içsel ve değiştirilemezdir.
– Cinsel yönelim toplumsallaşma (örneğin; ana-babaya ait modellerin taklit edilmesi veya reddedilmesi) veya bilinçli seçim (örneğin; siyasi feminist kimliğin bir parçası olarak lezbiyenliğin seçilmesi) sonucunda yaşanır.
– Bu faktörlerin birbirlerini etkilediklerine inanılır.
Biyolojik, toplumsal ve kültürel etmenler her kişi için farklı olduğundan, ister biseksüel, isterse gey veya lezbiyen, heteroseksüel veya aseksüel olsun, herkesin cinselliği kişiseldir. Bu anlamda cinsel kimliğin oluşması, oturması ve sağlamlaşması devam eden bir süreçtir.
Biseksüel Yaygınlık
Cinsellik hakkındaki çoğu çalışmanın heteroseksüellik veya eşcinsellik üstüne yoğunlaşması ve biseksüellik üzerine çok az çalışma yapılması nedeniyle ne kadar yaygın olduğu kesin olarak bilinmemektedir.
Kinsey tarafından 1940 ve 1950’lerde yapılan araştırma, cinsel etkinlikleri ve ilgilerine dayanarak, kadınların % 15-25 ve erkeklerinse % 33-46 kadarının biseksüel olabileceğini ortaya koymuştur.
Basmakalıp bir biseksüel görünüş veya davranış biçimi olmadığı için, biseksüellerin genellikle ya heteroseksüel ya da homoseksüel oldukları varsayılmıştır. Biseksüeller kendi topluluklarını oluşturmaya başlamışlardır.
AIDS ve Biseksüellik
AİDS biseksüel topluluk üzerinde önemli etkiler yapmıştır. Biseksüel erkekler, AIDS’in geylerden heteroseksüel nüfusa geçmesinden sorumlu, kişiler olarak sıklıkla günah keçisi ilan edilmişlerdir. Ancak, AIDS’i barındıran virüsün insanlara bulaşması riski cinsel yönelimden ziyade davranışla ilgilidir. Bedensel sıvıların, özellikle de sperm, kan ve vajinal sıvının bulaşmasını içeren ilişkiler tehlikelidir.
Biseksüeller, araştırma ve eğitim arttırılması, daha iyi bakım ve AIDS’li ile AIDS riski taşıyan kişilere karşı yapılan ayrımcılığın sona erdirilmesi talepleri çevresindeki AIDS’e karşı savaşımları çabasında, gey kişiler ve diğer etkilenen gruplarla biraraya gelmektedirler.
Yestergay
Eşcinsel hayat tarzından vazgeçip yeniden karşı cinsle birlikte olmaya başlayan veya eşcinsel hayat tarzı sürdürmekle birlikte gizli gizli kadınlarla birlikte olan erkekleri tanımlamak için kullanılan terimdir. İngilizce yesterday (dün) ve gey kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşmuştur. Türkçede de kullanılmaktadır.[kaynak belirtilmeli]
Türkiye’de Biseksüellik
2006 yılında İstanbul’da 393 eşcinsel ve biseksüel birey üzerinde Lambdaistanbul tarafından yapılan bir anket çalışmasına göre katılımcıların 212’si yani %54’ü biseksüelliğin doyumsuz olduğunu hiçbir zaman düşünmediklerini belirtirken, 45 kişi yani %11’i bunu geçmişte düşünmüş, 136 kişiye tekabül eden %35’i ise hala düşünmektedir. Aynı ankete katılanların %40’ı yani 158’i biseksüelliğin kararsızlık olduğunu hiç düşünmemişken %21’i yani 81 kişi bunu geçmişte düşünmüş, 154 kişiye tekabül eden %39’u ise hala düşünmektedir.