Klavye yada Tuştakımı Ne Demektir? Amacı Nedir?
Bilgisayarlar için olmazsa olmaz donanımlardan olan ve herkes tarafından Klavye olarak bilinen bu donanımın diğer adı Tuştakımı’dır. Klavye masaüstü bilgisayarlara harici olarak bağlanan bir donanımdır.
Klavyenin üzerinde harfler, rakamlar ve simgeler bulunur ve amacı bilgisayara bu har, rakam ve simgeleri girmektir. Türkiye’de bu harf, rakam ve simgelerin yerleşimine göre iki türlü klavye vardır. Birisi “F Klavye” diğeri ise “Q Klavye”dir.
Klavyenin Çalışma Şekli
Klavyede her tuş için “Hex kodu” isminde iki adet kod atanmıştır. İki tane olmasının nedenini şöyle açıklayabiliriz; Komutlardan birisi tuşa basıldığında harf, rakam yada simgeyi oluştur komutu, diğeri tuş bırakıldığında harf, rakam, simge oluşturmayı bitir komutu.
Karakter atamaları kod sayfalarında saklıdır. Bunlar her tuş koduna belirli bir karakter karşılığı düşürürler. KEYB komutu basit anlamda klavyeden gönderilen her kod için uygun bir karakter atamakta kullanılan bir tabloyu yükler.Bu işlemi çok hızlı zaman içinde gerçekleştirdiğinden bize kolay bir iş gibi gelir.Ancak yukarıda anlatıldığı gibi karışık bir işlemi vardır.
Klavye Türleri
Q Klavye ve F Klavye (Türkçe Daktilo Klavyesi) olmak üzere iki şekilde sınıflandırılabilir.
- Q Türkçe tuştakımı 91
- F Türkçe tuştakımı 91
Tuştakımı üzerinde numaralar, Kilitler (Caps Lock: Bir kez basıldığında sürekli büyük harf yazar. İkinci kez basıldığında sürekli küçük harf yazar, Num Lock: Klavyenin sağında bulunan Nümerik alanın aktif veya pasif olmasını sağlar, Scroll Lock), Özel Tuşlar (Alt, Shift, Control, Alt Gr).
Dizgeye (sistem) komut verme, veri girme bakımından tuştakımı sistemin en önemli giriş aygıtıdır. 101/102 tuşlu klasik ve 104 tuşlu win tuştakımı standarttır. Fişleri DIN veya USB bağlantılı olan tuştakımı kablosunun öbür ucu klavye kasası içinde yahut bir fiş şeklinde olabilir. Kablolu veya kablosuz kumandalı klavye setleri bulunmaktadır. Standart düzen QWERTY’dir.
Klavyenin Bölümleri
Tuştakımını 5 bölümde inceleyebiliriz.
- Harf, rakam, işaretler bölümü,
- Sayı bölümü,en üstte Numlock, /, *, -, + ve Enter, onun yanında Del,
- Bunların arasında imleç bölümü, onun üzerinde Insert, Home, Pageup, Pagedown, End, Delete,
- Harf bölümü üzerinde dörtlü gruplar halinde işlev tuşları bölümü, F1-den F12’ye kadar ve onun yanında Print, Scroll Lock, Kesme tuşları,
- Yeni klavyelerde en üstte tarama butonları, eposta, media, calculator tuşları bölümü.
Harf bölümünde solda Tab, Caps Lock, sol Shift, sol Ctrl ve sağda Backspace, Enter, sağ Shift, sağ Ctrl, onun yanında Windows’un iki tuşu ve solda Boşluk tuşu bulunmaktadır. Sol üstte tek başına Esc tuşu vardır.
Klavye Kullanımı
Tuştakımı hatasında önce kablo denetlenmeli, bozuksa değiştirilmelidir. Tuşların biri veya birkaçı çalışmıyorsa çıkarılıp saf suyla temizlenmelidir. Klavyeler artık çok ucuzladığı için gövdedeki bozukluklarda komple değiştirilmektedir. Harf bölümünde F tuştakımında A ve K üzerinde, Q tuştakımında F ve J üzerinde ve bütün klavyelerde sayı bölümünün 5’i üzerinde başlama kabartıları vardır. Standart tuştakımı dışında öher dilin fiziksel tuştakımı olduğu giamı bulunur.
Acil Durumda Ekran Klavyesine Nasıl Erişilir?
Windows XP kullanıyorsanız.
Başlat – Tüm Programlar(Programlar) – Donatılar – Erişilebilirlik – Ekran Klavyesi
Yörüngesini izliyerek “Ekran Klavyesi”ne ulaşabilirsiniz
Bundan sonra yapacağınız şey, farenin imlecini parmaklarınız gibi kullanmaktır.
Ekran Klavyesi programı, Windows’un daha ileri sürümünde de bulunur.