Sultan I. İbrahim’in Yaşamı
Sultan I. İbrahim, Osmanlı Devletine 1640 ila 1648 yılları arasında padişahlık yapmış ve Osmanlı Devletinin 18. padişahıdır. Soyu Osmanlı hanedanı olan Sultan I. İbrahim’in babası Sultan I. Ahmed yani bir önceki Sultun IV. Murad’ın kardeşidir ve annesi Kösem Sultan’dır. Sultan I. İbrahim 5 Kasım 1615 tarihinde İstanbul şehrinde dünyaya gelmiş ve 18 Ağustos tarihinde (32 yaşında) yine İstanbul şehrinde vefat etmiştir.
Saltanatı sadece 8 yıl sürmüştür. Sultan I. İbrahim’den sonra tahta Sultan IV. Mehmed geçmiştir. Sultan I. İbrahim Duraklama Dönemi padişahlarındandır. Sultan I. İbrahim’in lakabı Girit Fâtihi, Asabî, Şehid’dir. I. İbrahim, kardeşi IV. Murad’ın ölümü üzerine 25 yaşında ve 18. padişah olarak Osmanlı tahtına çıktı. Şehzadeliğinde çok sıkı bir saray hayatı yaşamış, kardeşleri öldürüldüğünden korku içinde büyümüştü.
I. İbrahim’in Saltanat Dönemi
Sultan İbrahim tahta geçtiğinin ilk senesinde Mirgünoğlu olayı yaşandı. IV. Murad’ın İran Seferi sırasında Revan Kalesi kumandanı olan Emir Mirgünoğlu, kalenin fethinden sonra affedilerek Emirgan’da oturmasına izin verilmişti. Mirgünoğlu, IV. Murad’ın ölümünü fırsat bilerek bölücü ve yıkıcı propaganda yaptı. Bu faaliyetleri üzerine İbrahim, onu idam ettirdi. Ancak bundan dolayı İbrahim bazı çevrelerden düşmanlar kazandı.
Diğer taraftan, Malta Şövalyelerinin fırsat buldukça Türk ticaret gemilerine saldırmaları yüzünden, Sultan İbrahim, onların en büyük sığınağı olan Girit Adasının fethini emretti. 20 Haziran 1645’te Sakız Adasından denize açılan Osmanlı donanması, 17 Temmuz’da Girit’in Hanya limanını fethetti. Hanya’nın Osmanlılar tarafından fethi, Avrupa’da büyük akisler uyandırdı. Almanya ve İtalyabölgelerinde ülkeler asker göndererek Venedik’e yardım kararı aldılar. Bu sırada Hanya muhâfazasına getirilen Deli Hüseyin Paşa, harekâta devâmla Resmo Kalesini ele geçirdi.
I. İbrahim’in Neden İdam Edildi?
Bu sırada Hezarpare Ahmed Paşa aleyhine olarak başlayan isyân, I. İbrahim’in de tahttan indirilmesiyle sonuçlandı. Tahta oğlu IV. Mehmed çıkarıldı. İsyancılar ve bunların önderi olan Sofu Mehmed Paşa, I. İbrahim’i idam ettirdiler (18 Ağustos 1648). Ayasofya Selatin haziresinde Caminin Roma döneminde Vaftizhane olarak kullanılan yapıya defnedilmiştir (I. Mustafa ve I. İbrahim Türbesi).
Sultan İbrahim döneminde devletin iç huzurunun sağlanması, malî durumunun düzeltilmesi için önemli çalışmalar yapılmış, para basılmadan para ayarının düşürülerek ve vergilerin adil bir şekilde toplanarak hazinenin güçlendirilmesine çalışılmıştı.
I. İbrahim Döneminde Mimari Gelişmeler
Sultan İbrahim döneminde yapılan mimari eserlerden en önemlileri; Topkapı sarayının içine yapılan Sünnet Odası, Yine Topkapı sarayında, Sünnet Odası ile Bağdat Köşkü arasına inşa edilen Kameriye (İftar yeri) ve Sarayın alt tarafında, deniz kıyısına yapılan yazlık Sepetçiler Köşkü’dür. Bir diğer eseri de Edirne’de Gazi Mihal Köprüsüne bitişik olarak Tunca Nehri üzerinde yaptırdığı Seferşâh Köprüsüdür.
I. İbrahim’in Ailesi
I. İbrahim’in Eşleri
- Turhan Hatice Sultan Valide Sultan
- Saliha Dilaşub Sultan Valide Sultan
- Hatice Muazzez Sultan
- Hüma Şah Sultan
- Ayşe Sultan
- Mah-i Enver Sultan
- Şivekar Sultan
I. İbrahim’in Erkek çocukları
- IV. Mehmed
- II. Süleyman
- II. Ahmed
I. İbrahim’in Kız çocukları
- Ümmü Gülsüm Sultan
- Peykân Sultan
- Atike Sultan
- Ayşe Sultan
- Gevherhan Sultan