İmparatorluğa Adım Adım
Osman Bey’in Osmanlı Devletini kurmasının ardından izlenilen yol oldukça başarılı olmuştur. Sonrasında gelen padişahlarında başarılı bir yönetiminden sonra Osmanlı Devleti her geçen gün güçlendi ve Fatih Sultan Mehmet’tin babası 2. Murat’tan sonra yükselme dönemine geçmiştir.
Osmanlı Devleti Kuruluş Dönemi Padişahları
Osman Bey
Osmanlı devletinin kurucusu Osman Bey, Bizans’la ilk savaş olan Koyunhisar savaşını yapmıştır. Osmanlıyı Aşiretten beyliğe geçirmiştir. İlk bakır para Osman Bey dönemin basılmıştır.
Orhan Bey
Osman Bey’in oğlu olan Orhan Bey, Yaya ve Müsellem adıyla iki düzenli ordu kurmuştur. İznik’te Osmanlı’nın ilk medresesi olan Süleyman Paşa Medresesini açmıştır.Çimpe Kalesi alınarak ilk kez Rumeli’ye geçmeyi başarmıştır. Karesioğlu Beyliğini Osman Devletine katmıştır. Divan Teşkilatını oluşturmuştur. Bu dönemde Osmanlı Devletine Bursa başkentlik yapmıştır.
I. Murat
I. Murat döneminde kazaskerlik makamı kurulmuştur. Osmanlı Devletine bu dönemde Edirne başkentlik yapmış. Yeniçeri Ocağı kurmuştur. Tımar sistemini kurarak Osmanlının gelişmesini sağlamıştır. İmparator ünvanı anlamına gelen Hüdavendigar ilk kez bu dönemde kullanılmıştır. Savaş alanında ölen ilk padişah I. Murat ‘tır.
I.Beyazıt
Anadolu da Türk siyasi birliğini ilk kez I.Beyazıt sağlamıştır. İstanbul kuşatan ilk padişahtır. 1402 Timur’a yenilince Fetret Dönemine geçilmiş ve 1413 yılına kadar Osmanlı Devleti Padişahsız kalmıştır.
I. Mehmet
I. Mehmet Fetret dönemine son vermiştir.Bu nedenle Osmanlı Devleti ‘nin ikinci kurucusu olarak görülmektedir. Şeyh Bedrettin isyanı bu dönemde çıkmıştır.
II. Murat
Fatih Sultan Mehmet ‘in babasıdır. II. Kosava Savaş ‘ını kazanarak balkanların Türk Yurdu olmasını sağlamıştır.Kendi istediği ile padişahlığı Fatih Sultan Mehmet bırakmış ve Osmanlı Devleti yükselme dönemine geçmiştir.