Dumanla haberleşme ne demektir, ilk kimler dumanla haberleşti, dumanla haberleşmeyi ilk kullanan kimlerdir, hangi millet dumanla haberleşmeyi ilk kullandı.
İletişim Aracı Dumanla Haberleşme
Uzaktan uzağa iletişim. mektup, telgraf, telefon, e-posta, v.s. şeklinde uzanırken yakın zamanımızda akraba çıkma heyecanı ile takip ettiğimiz kızılderililerin kullandığı çok ilkel (-ki yaşadıkları dönem bunu gerektiriyor) basit iletişim; dumanla haberleşme. bir adaya hapsolduğunuzu düşünün. en kısa yoldan kurtulma şekli ateş yakmak ve duman sayesinde o yakınlardan geçen gemilerin yaktığınız ateşi doğal olarak sizi fark edip kurtarması. Şu modern çağımızda, iletişim ağının öncüsü olarak algılayabiliriz bu bulguyu. en yüksek tepelerde ve dağlarda yakılır. bu sayede görüş daha basit hale getirilir ve daha kısa zamanda mesaj yerine ulaşır. duman işareti duman battaniyesi ile yapılıp, rüzgara bırakılır. bu oluşum karşıdakinin dikkatini çekene kadar sık sık ve uzun olarak yapılır. Çünkü onlar sık sık dikkat çekme yada haber iletmek için duman işareti veriyorlardı, bugün deşifre edilebilecek standart işaretleri yoktur. Her kabile kendine ait sadece alıcıların tercüme ettiği duman işaretleri vardır.
İlk Dumanla Haberleşme
Dumanla haberleşme ilk olarak Amerikan yerlileri ve Çinliler tarafından kullanılmıştır. Amerikan yerlileri tarafından dumanla haberleşmede kullanılmak üzere hazırlanmış taş kaseler bulunmuştur. Ayrıca Çinliler de Çin seddinin kulelerini dumanla haberleşme için kullanmışlardır.
Dumanla haberleşmede dumanın görünebilirliğini maksimum kılan yerler seçmek önemlidir. Bu tarz bir haberleşme görsel haberleşme çeşitlerinden biridir. Ancak gönderilen bilgi oldukça sınırlıdır. Haberleşme standartları bulunmamaktadır. Ancak haber gönderen ve alacak olanlar önceden birbirleri ile belli kriterlerde anlaşarak iletişim kurmaktaydılar. Örneğin “eğer şu taraftan bir duman görürseniz düşmanın yaklaştığını anlayın” vs gibi bir ifade önceden kararlaştırılırdı.
“İlk Dumanla Haberleşme Ne Zaman Yapıldı? Tarihi Nedir?” için bir yanıt
sindirim sistemi:ağız-gırtkak-yemekborusu-mide-pankreas-böbrekler-kalın,ince bağırsakricaederim