Divriği Ulu Camisi (Sivas)
Anadolu Selçuklu Devleti ve ilk Türk beylikleri döneminde Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yapılmış olan mimari eserlerden birisi de Sivas’da bulunan Divriği Ulu Camisidir. Kısa bir süre sonra yanına Darüşşifası yani hastane yapıldı. Böylece hem cami hemde hastane olarak kullanılmaktaydı. Sivas ilinde bulunan Divriği Ulu Camisi ile ilgili aşağıda kısaca yapıldığı tarih, yaptıran hükümdar ve neden yapıldığını bulacaksınız.
Divriği Ulu Camisi (Sivas) Hakkında Kısa Bilgi
- Divriği Ulu Camisi Yapıldığı Yüzyıl; 13. yüzyıl (1228 – 1229 yılları)
- Divriği Ulu Camisi Yapıldığı Yer; Sivas ili Divriği ilçesi
- Divriği Ulu Camisi Yaptıran Devlet veya Beylik; Mengücekli beyliği
- Divriği Ulu Camisi Yaptıran Hükümdar veya Bey; Ahmed Şah
- Divriği Ulu Camisi Yapılış Amacı; Hem ibadet hemde hastane amaçlı.
Divriği Ulu Camisi Kısaca Mimarisi
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Sivas’ın Divriği ilçesindeki tarihi cami ve hastane. Cami 1228–29 yıllarında Mengücekli beyi Ahmed Şah tarafından; Dârüşşifa ise aynı tarihte, Ahmed Şah’ın eşi ve Erzincan beyi Fahreddin Behramşah’ın kızı olan Turan Melek tarafından Ahlatlı Muğis oğlu Hürrem Şah adlı bir mimara yaptırılmıştır. Darüşşifa caminin güney duvarına dayanmıştır. Orta bölümü bir ışıklık kubbesi ile örtülmüştür, giriş ile birlikte dört eyvandan oluşur. Darüşşifanın kuzeydoğu köşesinde türbe yer alır. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınmıştır.
Harim mihraba dik beş sahından oluşur. Orta sahın diğerlerinden geniştir. Burada yer alan dilimli mihrap önü kubbesi dıştan kümbete benzeyen piramit bir örtü ile örtülmüş ve dışarıdan da camiye hakim bir hale getirilmiştir. Orta sahında bir ışıklık yer alır. Işıklık kubbesine geçişte yelpaze biçimli Türk üçgenleri kullanılmıştır. Camide sahınların hepsi birbirinden farklı yıldız tonozlarla örtülmüştür. Bu camide hem Selçukluların avlulu plan tipi, hem de Emevi plan tipini bir arada görmek mümkündür.
Plan tipi ve süsleme olarak benzeri olmayan bir eserdir. Aralarında üslup birliği olmayan üç portalin süslemeleri birbirinden farklıdır. İki başlı kartal motifini de içeren süslemeler son derece taşkın ve barok karakterlidir. Batı portalinde Alaaddin Keykubad’ın arması olan çift başlı kartal ile Ahmet Şahın arması doğan motifi bulunur.