Cumhuriyet döneminde kadınların durumu nedir, Cumhuriyet’ten sonra kadınların çalışma durumu nasıldı, kadınlar Cumhuriyetten sonra nasıl ve nerelerde çalıştılar, Atatürk için kadınların önemi, Atatürk’ün kadınlarla ilgili sözleri nelerdir, Atatürk’ün kadınlara verdiği önem nedir,Atatürk ve Kadın, Cumhuriyet ve Kadın.
Atatürk – Cumhuriyet ve Kadın
“Toplumun başarısızlığının asıl sebebi kadınlara karşı olan bilgisizlikten ileri gelir, bir toplumun bir organı faaliyette iken, diğer bir organı işlemez ise o toplum felç olur” sözleri, Mustafa Kemal’in, Kurtuluş Savaşı’nı omuz omuza verdiği Türk kadınına ne kadar büyük bir güven duyduğunun ifadesi.
Atatürk, daha 1920′lerde her yolla Türk toplumunda kadının önemini vurgulamış ve kadının toplumsal statüsünün yükseltilmesi gerektiği yönündeki düşüncelerini açıklamıştı. Atatürk, 1923 yılında, kadının erkekle birlikte sosyal hayata katılması yönünde şöyle diyor: “Daha endişesiz ve korkusuzca, daha dürüst olarak yürüyeceğimiz yol vardır. Büyük Türk kadınını, çalışmamızda ortak yapmak, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, Türk kadınını ilmi, ahlaki, sosyal, ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapmak yoludur.”
Kadın ile erkek arasında tam bir eşitlik bulunması gerektiğinde gönülden inanan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk döneminde, çok kısa sürede Türk kadınına tüm siyasi haklar tanındı. Atatürk, 1930′da, 1580 sayılı yasa ile Türk kadınına ilk kez belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanınırken, 26 Ekim 1933 yılında 2349 sayılı kanunla da kadınlar, köy ihtiyar heyetlerine ve muhtarlığa seçme ve seçilme haklarını elde ettiler. Siyasi hakların son halkasını da, 5 Aralık 1934 yılında çıkan Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun, 22 yaşını bitiren kadın-erkek her Türk’e milletvekili seçme ve 30 yaşını bitiren kadın-erkek her Türk’e milletvekili seçilme hakkı tanıyan maddeleri oluşturdu. Bu kanunla, her Türk kadını birçok Avrupalı kadından çok önce milletvekili seçme ve seçilme hakkına ve eşit vatandaş olma niteliğine yasal olarak kavuştu. Atatürk, “Siyasi ve sosyal hakların kadın tarafından kullanılmasının, beşeriyetin saadeti ve prestiji açısından olduğuna eminim” derken, 1935 yılında yapılan ilk genel seçimde 18 kadın milletvekili TBMM’ye girdi. Cumhuriyetin ilk kadın milletvekilleri; Mebrure Gönenç (Afyon), Satı Çırpan (Ankara), Şükran Örsbaştuğ (Antalya), Sabiha Gökçül (Balıkesir), Şekihe İnsel (Bursa), Hatice Özgünar (Çankırı), Huriye Önüz (Diyarbakır), Fatma Memuk (Edirne), Nahiye Ergücü (Erzurum), Fakihe Öymen (İstanbul), Benel N. Arıman (İzmir), Ferruh Gürgüp (Kayseri), Behire Morova (Konya), Mehri Pektaş (Malatya), Meliha Ulaş (Samsun), Esma Nayman (Seyhan), Sabiha Görkay (Sivas), Semiha Hızal (Trabzon) oldu.
YENİ İLERİ Gazetesi, (Antalya), Sayı: 5021
Cumhuriyet Döneminde Çalışmaya Başlayan Türk Kadınlarının Meslekleri
Bildiğiniz gibi Cumhuriyetimiz Kurulmadan Önce Kadınlarımız Sadece Çiftçilik ve Hayvancılık gibi işlerle uğraşmış,kısıtlıda olsa sağlık ve eğitim alanında çalışmışlardır. Cumhuriyetin Kurulduğu ilk yıllarda kadınlarımız yine çiftçilik ve dışında diğer alanlarda çok aktif olamamıştır.Ancak Ulu Önderimiz Olan Mustafa Kemal ATATÜRK”ün önderdiğindeki devrimler ve yenilikler sonrasında kadınlarımız yavaş yavaş ta olsa toplum hayatında içinde bulunduğu kısıtlı iş alanlarından sıyrılıp hayatın her alanında çalışarak bende varım demiştir.Spordan,askerliğe,sanattan,edebiyata,siyasetten bilişime her alanda büyük başarılara ulaşmıştır.Günümüzde bir çok büyük şirketin yönetiminde kadınlar söz sahibidir. Örneğin Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler SABANCI gösterilebilir. Siyaset alanında bayan milletvekili ortalaması bir çok ülkeye göre artış göstermektedir.
Kadınlarımızın Bugün Çalıştığı meslekler
Türk Silahlı Kuvvetlerinde Subay ve Astsubay Olarak
Emniyet Genel Müdürlüğü Kadrolarında Polis ve Amir Olarak
Her Türlü Kamu Kurumunda Memur ve İşçi Kadrolarında Çalışarak.
Sağlık Sektöründe Doktor,Hemşire,ATT,Ebe ve Sağlık Memuru Olarak
Finans Sektöründe Bankacılık,Sigorta Brokerliği,Borsa Brokerliği ve Dealer Olarak
İletişim Sektöründe Call Center hizmetleri,Müşteri Hizmetleri Temsilciliği ve Kurumal İletişim Elemanı Olarak,Halkla İlişkiler Biriminde olarak
Bilişim Sektöründe Ar-Ge ve Teknik Personel Olarak,