Kategoriler
Sözlük

Yoğuşma Nedir? Yoğuşma Ne Demektir? Anlamı, Yoğuşma Nasıl Oluşur, Yoğuşma Çeşitleri

Özet: “Yoğuşma Nedir? Yoğuşma Ne Demektir? Anlamı, Yoğuşma Nasıl Oluşur, Yoğuşma Çeşitleri” başlıklı yazımızda Yoğuşma  nedir, Yoğuşma ne demektir, Yoğuşma  kelimesinin tanımı, Yoğuşma kelimesinin ingilizce karşılıkları, Yoğuşma nasıl oluşur, yoğuşma çeşitleri nelerdir gibi Yoğuşma hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Yoğuşma Tanımı

Yoğuşma kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim, fizik Yoğuşmak işi

Yoğuşma İngilizcesi

Yoğuşma  kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  •  Yoğuşma  – condensation

Yoğuşma

Yoğuşma Hakkında Detaylı Bilgi

Yoğuşma yada yoğunlaşma Atmosferdeki su buharının gaz halindeyken sıvı ya da katı hale dönüşmesine yoğuşma denmektedir. Yoğuşma olayı sonucunda gaz ısı kaybeder ve çevresine ısı verir. Yoğuşma olayı başladığında yoğuşan gaz halindeki madde çevresine ısı verdiği için ortamın sıcaklığını arttırır. Yoğuşma sonucunda gaz halindeki maddenin yapısındaki potansiyelenerji kinetik enerjiye dönüşür ve sıcaklık artar.

Yoğuşmaya Örnek

Sabahları gördüğümüz çiğ yoğuşmanın bir örneğidir.

Yoğuşma Nasıl Oluşmaktadır?

Yoğuşma olayı gaz halindeki bir maddenin kaynama sıcaklığından düşük sıcaklıktaki bir ortamla karşılaşması veya soğuk bir hava akımıyla karşılaşması sonucu görülür. Soğuk hava ile temas eden su buharı molekülleri enerjilerini soğuk havaya vererek bir araya gelir ve su damlasını oluştururlar. Böylece yoğuşma gerçekleşir ve bulutlardaki su buharı yağmur olarak yere iner.

Not: Yoğuşma sistemi kombi sistemlerindede aktif olarak kullanılmaktadır.

Yoğuşma Çeşitleri Nelerdir?

1- Havanın alttan soğumasına bağlı yoğunlaşma: Bu tip yoğunlaşma ile sis oluşur. Yatay ya da yataya yakın hareket eden ılık ve nemli bir hava kütlesinin kendisinden daha soğuk bir zemin üzerinden geçişi sırasında içindeki su buharının su zerrecikleri şeklinde yoğunlaşmasına sis denir.

2- Yükselen havanın soğumasına bağlı yoğunlaşma: Bu tip yoğunlaşma ile bulut oluşur. Bir hava kütlesinin dikey yönlü hareketi sırasında, yerden yükseldikçe içindeki su buharının su zerrecikleri şeklinde yoğunlaşmasına bulut denir. Bulutların güneş ışınlarını engelleyici etkisi ile yeryüzünün aşırı ısınıp soğuması önlenir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi