Kategoriler
Sözlük

Yazılım Nedir? Yazılım Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Yazılım Nedir? Yazılım Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Yazılım nedir, Yazılım ne demektir, Yazılım kelimesinin tanımı, Yazılım kelimesinin eş anlamlısı, Yazılım kelimesinin ingilizce karşılıkları, Yazılım ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Yazılım hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Yazılım Tanımı

Yazılım kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim Bir bilgisayarda donanıma hayat veren ve bilgi işlemde kullanılan programlar, yordamlar, programlama dilleri ve belgelemelerin tümü
Yazılım mühendisleri.

Yazılım Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Yazılım kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Yazılım kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Yazılım kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Yazılım kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

yazilim

Yazılım İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Yazılım kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Yazılım kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Yazılım İle İlgili Birleşik Sözler

Yazılım kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Yazılım kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Yazılım İngilizcesi

Yazılım kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Yazılım – software

Yazılım Hakkında Detaylı Bilgi

Yazılım (İng. software), değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makina komutlarıdır.

Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişle, var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar dili kullanılarak oluşturulmuş anlamlı anlatımlar bütünüdür.

Yazılım Çeşitleri

Sistem yazılımları

Sistem yazılımları bilgisayar kullanımı için gerekli ana fonksiyonları sağlar ve bilgisayar donanımına ve sistemin yürütülmesine yardımcı olur. Şu kombinasyonları içerir:

Sponsorlu Bağlantılar
  • Aygıt sürücüleri
  • İşletim sistemleri
  • Sunucular
  • Hizmet programları
  • Pencere sistemleri

Sistem yazılımı çeşitli bağımsız donanım bileşenlerinin uyum içinde çalışmalarından sorumludur.

Sistem yazılımı bilgisayar donanımının işletilmesi ve uygulama yazılımının çalıştırılması için bir platform sağlamak için tasarlanmış bir bilgisayar yazılımıdır.

En temel sistem yazılımı türleri şunlardır:

  • Bilgisayar BIOS’u ve aygıt yazılımı: Bilgisayara bağlı veya bilgisayar içindeki donanımı çalıştırmak ve kontrol etmek için gereken temel işlevselliği sağlar.
  • İşletim sistemi ( önde gelen örnekler; Microsoft Windows, Mac OS X ve Linux olmak üzere): Bilgisayar parçalarının; hafıza ile diskler arasında veri alışverişi veya monitöre görüntü sağlamak gibi görevleri uygulayarak birlikte çalışmasına olanak sağlar. Ayrıca üst düzey sistem yazılımı ve uygulama yazılımlarının çalıştırılması için bir platform oluşturur.
  • Yardımcı yazılım: Bilgisayarın analiz edilmesine, yapılandırılmasına, yönetilmesine ve optimize edilmesine yardımcı olur.

Ayrıca sistem yazılımı terimi, bazı yayınlarda yazılım geliştirme araçlarını tanımlamak için de kullanılır. Bilgisayar alıcıları nadiren sahip olduğu işletim sistemini öncelikli olarak dikkate alarak bir bilgisayar alırlar. Fakat cep telefonu gibi aygıtları satın alan kişiler için bu durumun tersi geçerli olabilir. Çünkü iPhone örneğinde olduğu gibi bu tür aygıtların sistem yazılımlarının, son kullanıcı tarafından değiştirilmesi oldukça zordur. Ayrıca sistem yazılımı genellikle dahili ya da önceden yüklenmiş şekilde, yararlı ve hatta gerekli bir alt yapı kodu olarak görev yapar. Sistem yazılımının dışında, kullanıcıların dokümanlar oluşturmasına, oyun oynamasına, müzik dinlemesine ya da İnternet’te gezinmesine olanak sağlayan yazılımlara uygulama yazılımı denir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi