Özet: “Vadi Nedir? Vadi Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Vadi nedir, Vadi ne demektir, Vadi kelimesinin tanımı, Vadi kelimesinin eş anlamlısı, Vadi kelimesinin ingilizce karşılıkları, Vadi ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Vadi hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Vadi Tanımı
Vadi kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Vadi kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim İki dağ arasındaki çukurca arazi veya geçit, koyak
“Vadinin hemen kıyı başında idi ve çevresinde beş karaltı vardı.” – T. Buğra
2. Çalışma alanı, tutulan yol, benimsenen tarz
“Münakaşa kızışınca lakırtıyı hemen meslek bakımından çok zararlı bir vadiye yani şahsiyata sürüklediklerini hatırlarız.” – B. Felek
Vadi Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Vadi kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Vadi – koyak / tarz / yol / alan
Vadi kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Vadi kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Vadi İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Vadi kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- (bir şey, bir) vadiye dökülmek
sohbet belirli bir konuya kaymak: Musahabe bu vadiye dökülünce tekrar karışmak ihtiyacını duydum. –Y. K. Karaosmanoğlu.
Deyim
Vadi İle İlgili Birleşik Sözler
Vadi kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Vadi kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Vadi İngilizcesi
Vadi kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Vadi – valley
Vadi Hakkında Detaylı Bilgi
Vadi, diğer adıyla koyak, akarsuyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan ve birkaç kilometre ya da binlerce km. olabilen coğrafi alandır.Kısaca vadi, iki dağın arasında zamanla oluşan çukurluktur. Vadiler, akarsuların yaptığı aşınmayla yanlamasına, derinlemesine gelişir. Genellikle dağ ya da tepelerle çevrelenirler.
Sözlük anlamı:
- İki dağ arasındaki çukurca arazi veya geçit, koyak.
- Eskilemiş, mecaz Alan, yol, tarz.
Türk Dünyası’nda Söylenişleri
Vadi kelimesi Türk Dünyası’nda günümüzde farklı adlandırmalarla söylenilmektedir: Saha Türkçesinde hoço, Kazak Türkçesinde añgar, Azerbaycan Türkçesinde Farsça’da olduğu gibi dere, Tuva Türkçesinde çooga şeklinde söylenilmektedir. Halbuki bütün Türk Dünyasında bilinen hatta Türkiye’de dahi özellikle İç Anadolu köylerinde kullanılan ve vadi anlamında geçen say kelimesi unutulmaya yüz tutmuştur. Sibirya’daki Yenisey akarsuyunun eski Türkçe adı Ene-Say olup ana-vadi demektir.
Vadi Çeşitleri Nelerdir?
1- Çentik Vadi (Kertik): Akarsuların derine aşındırmasıyla oluşan V şekilli, tabansız, genç vadilere çentik vadi ya da kertik denir.
2- Yarma Vadi (Boğaz): Akarsuyun, iki düzlük arasında bulunan sert kütleyi derinlemesine aşındırması sonucunda oluşur. Vadi yamaçları dik, tabanı dardır. Akarsuyun yukarı bölümlerinde görülür. Türkiye’de çok sayıda yarma vadi (boğaz) bulunur.
3- Kanyon Vadi: Klaker gibi dirençli ve çatlaklı taşlar içinde, akarsuyun derinlemesine aşındırmasıyla oluşur. Vadinin yamaç eğimleri çok dik olup, 90 dereceyi bulur.
4- Tabanlı Vadi: Akarsu, yatağını taban seviyesine yaklaştırınca derine aşınım yavaşlar. Yatak eğiminin azalması akarsuyun menderesler çizerek yanal aşındırma yapmasına neden olur. Yanal aşındırmanın artması ile tabanlı vadiler oluşur.
Türkiye’deki Vadiler Hangileridir?
1- Ağasar vadisi (Trabzon)
2- Ballıkayalar (Kocaeli)
3- Gogo dere vadisi (Elazığ)
4- Ihlara vadisi (Aksaray)
5- Kelebekler vadisi(Muğla)
6- Munzur vadisi(Tunceli)
7- Zelve vadisi (Nevşehir)
8- İnözü vadisi (Ankara)