Özet: “Tsunami Nedir? Tsunami Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Tsunami nedir, Tsunami ne demektir, Tsunami kelimesinin tanımı, Tsunami kelimesinin eş anlamlısı, Tsunami kelimesinin ingilizce karşılıkları, Tsunami ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Tsunami hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Tsunami Tanımı
Tsunami kelimesi Japonca kökenli bir kelimedir ve Tsunami kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim Dev dalga
Tsunami Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Tsunami kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Tsunami kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Tsunami kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Tsunami kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Tsunami İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Tsunami kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Tsunami kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Tsunami İle İlgili Birleşik Sözler
Tsunami kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Tsunami kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Tsunami İngilizcesi
Tsunami kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Tsunami – tsunami
Tsunami Hakkında Detaylı Bilgi
Tsunami (okunuşu: “Tsunami”. Japonca’da liman dalgası anlamına gelen sözcüğünden) okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder. Yunan tarihçi Tukididis, tsunamileri denizaltı depreminden kaynaklandığını ileri sürdüğü bilinen ilk kişi olarak bilinmesine rağmen tsunaminin oluşumu hakkında 20. yüzyıla kadar pek birşey bilinmemekteydi. Konu, hala araştırılmaktadır. İlk jeolojik, coğrafik ve oşinografik makaleler, tsunamileri “sismik deniz dalgaları” olarak adlandırmaktadır. Tropikal kasırga gibi bazı meteorolojik şartlar, büyük alçak basınç alanlarını oluşturarak İng. storm surge denilen fırtınalarda denizin fazla yükselmesi olgusuyla meteotsunamilere neden olabilir. Meteotsunamiler de deniz seviyesini gelgit normalin birkaç metre üstünde çıkartabilir. Bu değişim, alçak basınç alanındaki düşük atmosfer basıncından kaynaklanır. Bu storm surgeler kıyıya erişince etrafı suya boğarak tsunamiye benzetilebilirler.