Özet: “Topraklama Nedir? Topraklamanın Amacı ve Topraklama Türleri” başlıklı yazımızda Topraklama nedir, Topraklama ne demektir, Topraklama kelimesinin tanımı, Topraklama kelimesinin eş anlamlısı, Topraklama kelimesinin İngilizce karşılıkları, Topraklama ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Topraklama hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Topraklama Tanımı
Topraklama kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim Topraklamak işi |
2. Elektrik devresinde veya elektrikle çalışan bir araçta bir ucu toprakla birleştirme işi |
Topraklama Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Topraklama kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Topraklama kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Topraklama kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Topraklama kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Topraklama İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Topraklama kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Topraklama kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Topraklama İle İlgili Birleşik Sözler
Topraklama kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Topraklama kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Topraklama İngilizcesi
Topraklama kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Topraklama – ground
Topraklama Hakkında Detaylı Bilgi
Elektrikli cihazların herhangi bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı gövdelerinin bir iletkenle toprağa gömülü vaziyetteki topraklama sistemine bağlanması yöntemi. Böylece cihazda elektrik kaçağı varsa, dokunduğumuzda elektrik akımı bizim üzerimizden değil, direnci daha az olan toprak hattı üzerinden geçer ve çarpılma tehlikesi ortadan kalkmış olur. Topraklamanın görevini yapabilmesi için cihazın gövdesinden toprağa kadar olan elektriksel direncin yeterince düşük olması gerekir.
Topraklama iletkenlerinin direnci önemli bir direnç oluşturmaz. Asıl önemli direnç, toprak içinde gömülü bulunan topraklama iletkenlerinden toprağa geçiş direncidir. Toprağa geçiş direncini azaltabilmek için topraklama elektrodları derine gömülür uzun tutulur ve iletkenliği daha fazla olan toprak bulunmaya çalışılır. Örnek olarak toprak altında ıslaklığın başladığı noktaya elektrodlar gömülür. Dünyanın kendisinin direnci pratikte sıfır kabul edilebildiği için dünyanın kendisi bir iletken görevi görür ve devreyi tamamlar.
Topraklamanın Amacı
Topraklama sayesinde cihaz üzerindeki kaçak akımlar ve statik elektrik toprağa akacaktır böylece canlıların can güvenliğini sağlanacak ve cihazların zarar görmesini önlemektir.
Ayrıca meydana gelebilecek bir hata durumunda oluşacak adım ve dokunma gerilimlerinin insan hayatını tehlikeye sokacak mertebede olmasını önlemek veya bu tehlikeli gerilimleri tamamen ortadan kaldırmaktır.
Topraklama, meydana gelebilecek bu tür bir hata durumunda, insan hayatını güvenceye almak maksadıyla uygulanacak işlemlerden birisidir.
Topraklama Çeşitleri
- Koruma Topraklaması
- İşletme Topraklaması
- Fonksiyon Topraklaması
- Yıldırıma Karşı Topraklama
Evlerde Elektrik Şebekesinde Kaç Tür Kablo Bulunur?
- Nötr Kablosu
- Faz kablosu
- Toprak kablosu
Binalarda Toprak Tattı
Dağıtım şebekelerini besleyen güç trafoları yıldız bağlanarak yıldız noktaları oluşturulur. Bu yıldız noktasından hem nötr ucu çıkar, hem de topraklama levhası ile topraklanır. Binaya genellikle 4 tane elektrik kablosu girer.
Bu kablolardan 3 tanesi faz’dır. Yani üzerinde elektrik vardır. Bir tanesi ise nötr’dür. Bu sisteme tri-faze denir. Bu üç faz hattı binaya eşit bir şekilde dağıtılır. Yani binanın girişindeki ana elektrik kutusuna gelen bu 3 faz hattının her biri ayrı bir kata veya katlara dağıtılır. Nötr hattı ise tek bir tanedir ve tüm katlara gider.
Binanın elektrik sistemini döşeyen elektrikçi binanın dışında toprağa belirli bir büyüklükte bir bakır çubuk veya bakır levha çakar/gömer. Bu bakır çubuğa bağlı bir kabloyu binanın girişindeki faz ve nötr’ün binaya ilk girdiği ana elektrik kutusuna kadar getirir. Bu noktadan itibaren, tüm binaya, tüm dairelere bir faz, bir nötr ve bir de toprak hattı gider. Topraklı prizlerde ortadaki iki delik faz ve nötr’e bağlı iken, dış taraftaki metal çıkıntılar da toprak hattına bağlanır.
Topraklama Tesisatı Nasıl Yapılır?
- Çubuk elektrodla topraklama tesisatı
- Kazayağı biçiminde topraklama tesisatı
- Levha elektrodu ile topraklama tesisatı
- Şerit elektrod ile yapılan topraklama tesisatı
- Metal elektrodlarla topraklama tesisatı
- Yer altı su boruları ile topraklama tesisat
- Bina ihata elektrodu ile topraklama tesisatı