Özet: “Talep Nedir? Talep Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Talep nedir, Talep ne demektir, Talep kelimesinin tanımı, Talep kelimesinin eş anlamlısı, Talep kelimesinin ingilizce karşılıkları, Talep ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Talep hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Talep Tanımı
Talep kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Talep kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim Bir kimseden bir şeyi yapmasını veya yapmamasını isteme, dileme, istem |
2. İstek |
Talep İle İlgili Örnek Cümleler
“Avrupalıların taleplerini kabul edemiyor devlet, konferans dağılıyor, harp başlıyor.” – N. F. Kısakürek
Talep Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Talep kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Talep – istek / istem / dileme
Talep kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Talep kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Talep İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Talep kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Talep etmek
- Talep eylemek
Talep İle İlgili Birleşik Sözler
Talep kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Talepname
- arz talep
- efektif talep
Talep İngilizcesi
Talep kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Talep – demand
Talep Hakkında Detaylı Bilgi
Talep piyasalarda, belirli bir mal ve hizmete yönelen, belirli bir satın alma gücüyle desteklenmiş, satın alma isteğidir. Kuşkusuz pek çok mal ve hizmet, pek çok kullanıcı tarafından talep edilmektedir. Ancak bu isteğin piyasada talep haline dönüşebilmesi için yeterli satın alma gücüyle desteklenmesi gerekir, aksi takdirde sadece kişisel bir niyet olarak kalır, ekonomi üzerinde herhangi bir etkisi olmaz.
Herhangi bir mal ve hizmete yönelen bu piyasa talebini etkileyen pek çok unsur vardır, moda, kişisel tercihler ve kişisel gereksinimlerin şiddeti, ikame mal ve hizmetlerin koşulları vb. gibi. Ancak bunların hiçbiri, ölçülebilir, genellenebilir ve öngörülebilir olmadıkları için, ekonomik olayları açıklamakta kullanılabilecek bir model açısından hareket noktası olarak alınamazlar. Ancak bir mal ya da hizmete yönelen talebin, fiyat değişmeleri karşısında göstereceği tepki ölçülebilir, genellenebilir ve öngörülebilir bir tepkidir. Dolayısıyla ekonomi biliminde fiyatla talep arasında fonksiyonel bir ilişki olduğu kabul edilir ve bu kavram “Talep Fonksiyonu” olarak tanımlanır.