Özet: “Şimşek Nedir? Şimşek Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Şimşek nedir, Şimşek ne demektir, Şimşek kelimesinin tanımı, Şimşek kelimesinin eş anlamlısı, Şimşek kelimesinin ingilizce karşılıkları, Şimşek ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Şimşek hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Şimşek Tanımı
Şimşek kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim Bir bulutun tabanı ile yer arasında, iki bulut arasında veya bir bulut içinde elektrik boşalırken oluşan kırık çizgi biçimindeki geçici ışık, balkır, çakım, çakın, yalabık, yıldırak |
2. Parıltı |
Şimşek Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Şimşek kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Şimşek – parıltı / yıldırak / yalabık / çakın / çakım / balkır
Şimşek kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Şimşek kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Şimşek İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Şimşek kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
şimşek çakmak | şimşek gibi | şimşekleri üstüne çekmek |
Şimşek İle İlgili Birleşik Sözler
Şimşek kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Şimşek taşı
Şimşek İngilizcesi
Şimşek kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Şimşek – lightning
Şimşek Hakkında Detaylı Bilgi
Şimşek, bir bulutun tabanı ile yer arasında, iki bulut arasında veya bir bulut içinde elektrik boşalırken oluşan kırık çizgi biçimindeki geçici ışıktır. Atmosfer elektriğinin, bir elektrik kutbundan diğerine gözleri kamaştıran ve uzunluğu 3-4 kilometreyi bulan yüksek voltaj şeraresi halinde havayı delerek boşalması. Şimşek meydana gelmesi için havada artı ve eksi elektrik yüklerinin bir araya toplanarak iki zıt kutup hasıl etmesi lazımdır. İki elektrik kutbu arasında potansiyel farkı (voltaj) belli bir değerin üzerine çıkınca aradaki havayı iyonize edip, kutuplar arasında elektrik akımı başlar. Bu hadise yüklerin birbirini yok etmesi (nötrlemesi) ile son bulur.
Şimşek, bir bulut kümesi aşırı miktarda (+) veya (-) elektrik yükü ile yüklendiğinde meydana gelen, gözle görülür elektrik boşalmasıdır. Elektrik yükünün hava direncini kıracak kadar çok olması gerekir. Şimşek daha çok kümülonimbüs bulutlarında görülür ancakstratiform (ufkî şekilde yayılan katmanlı) bulutlarda da rastlanır. Kar fırtınalarında, kum fırtınalarında ve hatta volkanlardan çıkan gaz ve toz bulutlarında da şimşeklere rastlanır. Bir oraj esnasında şimşekler; bulutlar arasında, bulutla hava arasında ve bulutla yer arasında gerçekleşebilir. Dünya genelinde saniyede 50 ila 100 şimşek çakar.