Özet: “Seküler Nedir? Seküler Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Seküler nedir, Seküler ne demektir, Seküler kelimesinin tanımı, Seküler kelimesinin eş anlamlısı, Seküler kelimesinin ingilizce karşılıkları, Seküler ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Seküler hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Seküler Tanımı
Seküler kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Seküler kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. sıfat Yüzyıllık, yüzyılda bir olan
2. sıfat Laik yaşama ait, dinden bağımsız olan
Seküler Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Seküler kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Seküler kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Seküler kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Seküler kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Seküler İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Seküler kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Seküler kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Seküler İle İlgili Birleşik Sözler
Seküler kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Seküler kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Seküler İngilizcesi
Seküler kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Seküler – secular
Seküler Hakkında Detaylı Bilgi
Seküler kelimesi hem çok kullanılmayan hemde çok görülmeyen bir kelimedir. Aslında “Seküler” kelimesi önemli bir kavramdır. Seküler Latince bir kelime olmakla birlikte, “saeculum” kelimesinden türetilmiştir. Saeculum ise bir nesil veya yüzyıl gibi bir anlama da sahip zaman belirten bir sözcüktür. Bu anlamda seküler yaklaşık her yüzyılda bir olan bir olay olarak tanımlanır. Seküler “Laik duruma getirme, dinden bağımsızlaştırma. Yüzyıllık, yüzyılda bir olan.” gibi anlamlara gelmektedir.
Seküler kelimesi Hristiyanlık doktrininin parçalarından olan Tanrı’nın zaman dışında var olduğu prensibine karşılık zamana (zamansal olmaya) vurgu niteliği taşıyan, genel olarak hayat ve idarenin dini bir merkezden ayrılıp dünyevi bir merkeze ilerlediğini, zamansal, zaman içinde var olan bir tarafa kaydığını belirten bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu fikir diğer tüm dini ve spiritüel inançları kapsayacak şekilde genişlemiştir. Dini biçimde algılanabilecek veya dini kaynaklara dayandırılmış çeşitli müessese, konu ve kavramlara dini olmayan, bunlarla dini ayıran bir bağlamda, yaklaşır. Örnek vermek gerekirse: seküler etik, seküler devlet vb.