Özet: “Sedimantasyon Nedir? Sedimantasyon Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Sedimantasyon nedir, Sedimantasyon ne demektir, Sedimantasyon kelimesinin tanımı, Sedimantasyon kelimesinin eş anlamlısı, Sedimantasyon kelimesinin ingilizce karşılıkları, Sedimantasyon ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Sedimantasyon hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Sedimantasyon Tanımı
Sedimantasyon kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Sedimantasyon kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim Tortu oluşması, çökelme
2. tıp (***) Pıhtılaşması önlenmiş kanda, alyuvarların dibe çökme hızının ölçülmesiyle yapılan bir tür kan muayenesi
3. jeoloji Tortulaşma
Sedimantasyon Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Sedimantasyon kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Sedimantasyon – çökelme / tortulaşma
Sedimantasyon kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Sedimantasyon kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Sedimantasyon İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Sedimantasyon kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Sedimantasyon kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Sedimantasyon İle İlgili Birleşik Sözler
Sedimantasyon kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Sedimantasyon kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Sedimantasyon İngilizcesi
Sedimantasyon kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Sedimantasyon – sedimentation
Sedimantasyon Hakkında Detaylı Bilgi
Çökelme, bir çözelti ya da süspansiyondaki katı parçacıkların dibe çökmesi. Çeşitli meteryallerin (kum, taş, bitki ve hayvan kalıntıları) yeryüzünün çukur (jeosenklinal) yerlerinde birikip doğal bir harç ile birleşerek katılaşması sonucu sedimenter yani tortul kayaçlar meydana gelir.
Örneğin; kömür, linyit, tebeşir birer organik tortul kayaçken, kalker (kireçtaşı), jips (alçıtaşı), kayatuzu ise kimyasal tortul kayaçlara örnek verilebilir. İnsanlarda da çeşitli sedimantasyon faaliyetleri oluşabilir.
Sedimentasyon Testi Nedir?
Sedimantasyon tahlili ile eritrositlerin( alyuvarların) çökme hızları ölçülür. ESR ismi de verilen bu test birçok hastalıkta tanıya yardımcı bir inceleme olarak kullanılır.
Sedimentasyon tahlilinin normal sınırların dışına çıkması bir hastalık durumunu gösterir ama hastalığın türü ve yapısı hakkında bilgi vermez. Herhangi bir şikayet ile doktora başvuran kişide sedimantasyon testi ile alyuvarların çökme hızının ölçülmesi, tanıya giderken atılacak adımların yönünü belirler.
Sedimantasyon testinin normal değerleri kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterir. Normal sdeğerler; kadınlar için 8, erkekler için 5’dir. Üst sınırı ise; kadınlar için 20, erkekler için 15’dir.Sedimentasyon tahlili yaşlılarda herhangi bir sebep olmaksızın hafifçe yükselebilir. Gebelerde ise gebeliğin dördüncü ayından itibaren yükselmeye başlar ve doğumdan sonraki 3-8 hafta yüksek kalır.Birçok hasta sedimentasyon testi yüksek çıkınca hemen paniğe kapılmakta ve ciddi bir hastalığa yakalanmış olmasından şüphe duymaktadır.Oysa sedimentasyon testinin yüksekliği asla tek başına bir hastalık tanısı koydurmaz.
Sedimentasyon testi niçin yapılır?
ESR ismi de verilen bu test birçok hastalıkta tanıya yardımcı bir inceleme olarak kullanılır.
Sedimantasyon Hızlanması Nedir?
Bugüne kadar kesinlikle anlaşılamayan bir sebepten dolayı tifo tifüs ve verem gibi mikroplu hastalıklarda romatizmada ve kanserde sedimantasyon bir saatte 65 milimetreye gebelikte ise 35 milimetreye kadar yükselir. Bu olaya “sedimantasyon hızlanması” denir. Böylece bir hastalık sırasında hızlı sedimantasyona rastlanması sedimantasyonu hızlandırıcı hastalıklar göz önüne alınarak teşhis kolaylığı sağlar.
Sedimantasyon Ne Zaman Yükselir?
Enfeksiyon hastalıklarında, iltihabi hastalıklarda sedim yükselebilir. Romatizmal ateş, romatoid artritte sedim artar. Tümörler, Bağ doku hastalıkları (Kollojen doku hastalıkları) ve glomerulonefritlerde (böbrek hastalıklarında) sedim artmaktadır. Verem (tüberküloz) hastalığındada sedim artışı görülür. Kalp krizinde (myocard infarktüsünde) sedim artışı tanıyı desteklemektedir.
Sedimantasyon Ne Zaman Azalır?
Eritrosit sedimentasyon hızı yenidoğan bebeklerde düşük olabilir. Bunun yanında viral hastalıklarda, mononükleozda, kan yapımının arttığı polistemi (eritrositlerin fazla miktarda bulunması) durumunda sedimentasyon hızı azalır. Ayrıca eritrositlerin defektif olduğu talasemi minör gibi hastalıklardada ESR azalmaktadır.
Sedimantasyon Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?
Enfeksiyonlar:
1- Tüberküloz
2- Akut hepatit
3- Birçok bakteriyel enfeksiyon
Kalp hastalıkları:
1- AMI
2- Aktif romatik ateş
3- Açık kalp ameliyatından sonra
Eklem hastalıkları:
1- Romatoid artrit
2- Piyojenik artit
3- Diğer hastalıklar:
4- Rüptüre olmuş ektopik gebelik
5- Pelvisin inflamatuar hasatlıkları
6- Hipo ve hipertroidizm
7- Akut hemoraji
8- Temporal arteritis
9- Polimyaljia Romatika
10- Serum albuminda azalma
11- Değişik kanserlerde (göğüs ve kolon kanserleri gibi)