Özet: “Şadırvan Nedir? Şadırvan Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Şadırvan nedir, Şadırvan ne demektir, Şadırvan kelimesinin tanımı, Şadırvan kelimesinin eş anlamlısı, Şadırvan kelimesinin ingilizce karşılıkları, Şadırvan ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Şadırvan hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Şadırvan Tanımı
Şadırvan kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir ve Şadırvan kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim Genellikle cami avlularında bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, üzeri kubbeli veya açık havuz
“Bursa’da bir eski cami avlusu / Küçük şadırvanda şakırdayan su” – A. H. Tanpınar
Şadırvan Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Şadırvan kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Şadırvan kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Şadırvan kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Şadırvan kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Şadırvan İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Şadırvan kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Şadırvan kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Şadırvan İle İlgili Birleşik Sözler
Şadırvan kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Şadırvan kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Şadırvan İngilizcesi
Şadırvan kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Şadırvan – fountain
Şadırvan Hakkında Detaylı Bilgi
etrafındaki çok sayıda musluktan abdest almak için ekseriya cami avlusunda yapılan çeşme. Genellikle mermerden olan duvarları dörtgen, altıgen, sekizgen veya çokgen şeklinde yapılırdı. Cami avlularında, medreselerde yapılan, devamlı suyu akan şadırvanların üstü çadır şeklinde bir kubbeyle örtülürdü. Bu kubbe abdest alanları yağmur ve güneşten korumak için dışarı doğru taşardı. Suyun toplandığı hazne kısmı suyun kirlenmemesi için süslü mermer taşlar veya demir parmaklıklarla korunurdu. Muslukların karşılarına rahatça abdest almak için sabit oturaklar yapılır, suyun sıçramaması için de havuz etrafında derince yalaklar açılırdı.
Şadırvanların Türk-İslam mimarisinde önemli bir yeri vardır. Ait oldukları cami mimarisi üslubunda yapılan şadırvanların Anadolu’da birbirinden güzel örnekleri vardır. Sivas Gök Medresedeki şadırvan (1270), Fatih Camii avlusundaki şadırvan (1470), Edirne Selimiye Camii avlusundaki şadırvan, Bursa Ulu Cami içindeki şadırvan, Konya Mevlana Dergahı avlusundaki şadırvan sanat değeri ve tarihi kıymeti çok olanların en önemlileridir.