Kategoriler
Sözlük

Renk Nedir? Renk Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Renk Nedir? Renk Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Renk nedir, Renk ne demektir, Renk kelimesinin tanımı, Renk kelimesinin eş anlamlısı, Renk kelimesinin ingilizce karşılıkları, Renk ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Renk hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Renk Tanımı

Renk kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir ve Renk kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Cisimler tarafından yansılanan ışığın gözde oluşturduğu duyum
“Birisi sütsüz çikolata renginde, uzun boylu, geniş omuzlu Amerikan boksörlerine benziyordu.” – A. Gündüz
2. Nitelik
“İşin rengi değişti.”
3. Çeşitlilik

Renk Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Renk kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Renk – nitelik

Renk kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Renk kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

renk

Renk İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Renk kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  • § (bir şeye) renk gelmek
    renklenmek, canlanmak: “Sarı yanaklarına hafif bir renk geldi.” -Ö. Seyfettin.
    Deyim

    § bukalemun gibi renkten renge girmek
    sürekli düşünce değiştirmek.
    Deyim

    § köre renkten bahsolunmaz
    bir şeyin niteliği hakkında bilgisi olmayan kişiye, o şeyin sözü edilmez.
    Atasözü

    Sponsorlu Bağlantılar

    § rengi atmak (kaçmak, uçmak)
    1) solmak: “Rengi uçmuş kenarları yenmiş … bir fotoğrafı var.” -A. Ş. Hisar. 2) korku, heyecan vb. sebeplerle benzi sararmak: “Kadınlar da bu defa Tevfik’i dükkânın kapısında yakaladılar, aynı şeyi ona açtılar, Tevfik’in rengi uçtu, dudakları titredi.” -H. E. Adıvar.
    Deyim

    § rengini belli etmek
    yandaşlığını açıklamak, düşüncesini, eğilimini açığa vurmak: “Rengimizi belli etmenin sorumluluğunu her an taşıyabilmek durumundayız.” -A. Cemal.
    Deyim

    § renk almak
    yeni bir renk kazanmak.
    Deyim

    § renk vermek (katmak)
    1) çamaşır rengi solmak; 2) neşe, canlılık veya değişiklik kazandırmak: “Bembeyaz bulutlar kırmızılaştı / Sonra yavaş yavaş deminki renksiz / Göklere renk veren bir ziya taştı / Açılırken hülyalı enginlere biz” -N. Hikmet. 3) açık etmek: “O fırsatta onu yererek göze girmeye çalışan birkaç tıynetsiz dalkavuk da elbet renk verdiler.” -A. Kabaklı.
    Deyim

    § renk vermemek
    duygularını, düşüncelerini veya başka bir durumunu belli etmemek, bir şeyi bildiği hâlde bilmez gibi görünmek: “Şaşırmış gibi yüzüme bakıyor ama renk vermiyor.” -A. Ümit.
    Deyim

    § renkten renge girmek
    korkudan veya utançtan yüzünün rengi değişmek, sıkılmak: “Genç kız, renkten renge giriyor, verecek cevap bulamıyordu.” -R. N. Güntekin.
    Deyim

Renk İle İlgili Birleşik Sözler

Renk kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

renk bilimirenk cümbüşürenkgiderenrenk körü
renkölçerrenk ölçmerenk yuvarıbasit renk
metalik renkölü renkpastel renkrengârenk
sağır renkşekerrenkaçık kahverengialev rengi
altın rengibakır rengibal rengibarut rengi
buğday rengiçivit rengidemir rengiduman rengi
erguvan rengifes rengifildişi rengigurup rengi
fındık rengifıstık rengifiliz rengigül rengi
gümüş rengihardal rengikahverengikemik rengi
kestane rengikimyon rengikiremit rengikoyu kahverengi
kurşun rengikül rengileylak rengilila rengi
limon rengimenekşe renginohut rengipas rengi
portakal rengisaman rengisincap rengisaz rengi
şarap rengitahin rengitarçın rengiten rengi
toprak rengitütün rengizeytin rengisıcak renkler
soğuk renkler

Renk İngilizcesi

Renk kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Renk – color

Renk Hakkında Detaylı Bilgi

Renk, ışığın gözün retinasına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır. Tüm dalga boyları birden aynı anda gözümüze ulaşırsa bunu beyaz, hiç ışık ulaşmazsa siyah olarak algılarız. İnsan gözü 380nm ile 780nm arasındaki dalgaboylarını algılayabilir, bu sebepten elektromanyetik spektrumun bu bölümüne görünen ışık denir. Renkler için genelde kulağımızla duyduğumuz ince ve kalın ses analojisi yapılsa da, ses algısının aksine aynı anda gelen ışık frekansları değişik kanallardan algılanamaz (başka bir deyişle göz frekans analizi yapamaz), dolayısıyla aynı anda ince ve kalın sesleri birbirine karıştırmadan duymamıza karşın gözümüz için bu ‘çok seslilik’ söz konusu olmadığından değişik ışık frekanslarının sadece kombinasyonlarını algılayabiliriz. Bu prensibi açıklamak veya pratik uygulamalarda kullanmak için çeşitli renk modelleri geliştirilmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Renk Modelleri

Renk modelleri toplamsal ve çıkarımsal renk sistemleri olarak iki ayrı prensibe dayanır. Toplamsal ile kastedilen değişik ışık frekanslarının birleşerek gözümüze ulaşmasıdır.

  • M (macenta boya) + Y (sarı boya) \to R+G+B (Beyaz Işık) – G (macenta boyanın yeşili filtre etmesi) – B (sarı boyanın maviyi filtre etmesi) \to R (kırmızı)

Renklerin Algıya Etkisi

İki ana rengin karışımıyla ortaya çıkan ara renk, karışıma katılmayan ana rengin tamamlayıcısı olur. Kırmızı için yeşil, mavi için turuncu, sarı içinse mor tamamlayıcı renk işlevi görür. Aynı zamanda birbirlerine karşıt olan bu renkler birlikte kullanıldıklarında da denge oluştururlar.

Sarı: En parlak renk. Dikkat çekmek için çığlık atar; bu yüzden uyarı ışıklarında sarı tercih edilir. Ayrıca dikkat çekiciliğinden dolayı dünyada taksiler sarıdır. Sonbaharın da baskın renkleri sarı ve sarı-turuncu, duygularımızı yakalayan, güçlü bir çekiciliğe sahiptir. Neşeyi anlatır. Sarı zeka ,incelik ve pratiklikle de ilgilidir. Toplumsal yaşamı ve birlikte çalışmayı yansıtan bir anlamı vardır. Geçiciliğin sembolüdür.Sarı ayrıca hüzün ve özlemin rengidir. Sonbaharın tüm hüzünlü güzelliğinde onun her rengini izlemek mümkündür.

Kırmızı: En uzun dalga boyuna sahip olan kırmızı renk, özellikle de koyu bir arka plan ile birlikte kullanıldığında öyle şiddetlidir ki, bir görüntüde yer alan küçücük kırmızı bir leke bile görüntünün her yerini etkiler. Bu renk canlılık ve dinamizmle ilgili bir renktir. Mutluluğu temsil eder. Kırmızı renk, fiziksel olarak; ataklığı, canlılığı ve duygusal bağlamda; bir işi sonuna kadar götüren azmi ve kararlılığı gösterir.

İştah açar. O yüzden dünyadaki gıda firmalarının çoğu logosunda kırmızıyı kullanır. Kırmızı tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır. Yanlış bir inanış vardır; boğaların kırmızıya saldırdığı sanılır. Oysa boğalar renk körüdür. Kırmızıya değil, kendilerine sallanan koyu renkli beze saldırır.

Sponsorlu Bağlantılar

Pembe: Kırmızı ile beyazın birleşmesi ile elde edilen pembe renk, kırmızı gibi canlılık verir ama daha yumuşaktır. Mavi renk erkeklerin, pembe ise kadınların rengi olarak bilinir. Neşe ve mutluluk veren bir renk olan Pembe aynı zamanda hayallerin ve aşkın rengidir.

Mavi: Dünyanın hakim rengi olan mavi çekingen bir renk; dinlendiriciliği ve edilgenliği anlatır. Koyu tonlarda ya da yoğun olarak kullanıldığında moral bozan, kasvet veren, açık tonlarda ya da beyazla karışık kullanıldığında, yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratır.Vücudumuzda boğaz bölgesini yansıtan bir renktir. Mavi renk gökyüzünün ve geniş ufukların, denizin simgesidir. Sınırsızlığı ve uzak bakışlılığı simgeler. Huzuru temsil eder ve sakinleştirir. Araplar mavinin kan akışını yavaşlattığına inanır, nazar boncuğu o yüzden mavidir. Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır.

Yeşil: Sessizliği anlatır. Duygusal olarak bizi en çok etkileyen bir organımız olan kalp organının , bu rengin yaydığı enerji alanında olduğu düşünülür. Doğanın ve baharın rengidir. Güven veren renktir. O yüzden bankaların logolarında hakim renktir. Yeşil yaratıcılığı körükler. Bu yüzden büyük lokanta mutfaklarında yeşil tercih edilir. Hastanelerde de yeşil rahatlatıcı özelliği nedeniyle kullanılır. Yeşil alanda insanların daha az mide rahatsızlığı çektiği saptanmıştır.

Mor: En kısa dalga boyuna sahip olan mor, geleneksel olarak asaletle ilişkilendirilir. Yakınlık ve güzelliğe de işaret eder. Eskiden beri ihtişam ve lüksün son basamağı olarak düşünülür. Tarih , yüksek sınıfların, saray mensuplarının daima morla bezendiklerini kaydeder. Nevrotik duyguları açığa çıkardığından, insanların bilinçaltını korkuttuğu saptanmıştır. İntihar edenlerin beğendiği renktir.

Nötr renkler, beyaz, siyah ve kurşuni gibi tarafsız renklerdir. Bunlar belli başlı bir renk özelliğinden ziyade, çeşitli renklerin elde edilmesine yardımcı olurlar. Nötr renkler, dinlendiricidir; doyurucu manalı ve olgun bir etkileri vardır. Bunlardan siyah renk, derinlik ve karanlık beyaz ise aydınlık, temizlik ve yakınlık hissi yaratır.

Sponsorlu Bağlantılar

Renklerin özelliklerine göre, meydana getirdiği ve aksettirdiği değişik havadan, insan ruhu çeşitli şekillerde etkilenir. Yerine göre bir huzur, ferahlık ve sakinlik verebileceği gibi tersine kötümserliğe de neden olabilir. Bununla beraber renklerin üzerimizde bıraktığı etkiler; özel durumumuza, ruh halimize ve tabiat şartlarının mevcut reaksiyonlarına bağlıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi