Özet: “Reçine Nedir? Reçine Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Reçine nedir, Reçine ne demektir, Reçine kelimesinin tanımı, Reçine kelimesinin eş anlamlısı, Reçine kelimesinin ingilizce karşılıkları, Reçine ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Reçine hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Reçine Tanımı
Reçine kelimesi Rumca kökenli bir kelimedir ve Reçine kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim, bitki bilimi Bazı bitkilerde, özellikle çamlarda oluşan, katı veya yarı akışkan organik salgı maddesi, ağaç sakızı |
2. kimya Sonsuz polimerleşme ile elde edilen, büyük moleküllü yapay madde |
Reçine Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Reçine kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Reçine – ağaç sakızı
Reçine kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Reçine kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Reçine İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Reçine kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Reçine kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Reçine İle İlgili Birleşik Sözler
Reçine kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
reçine kanalı | reçine kesesi | reçine yağı | köknar reçinesi |
melamin reçinesi |
Reçine İngilizcesi
Reçine kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Reçine – resin
Reçine Hakkında Detaylı Bilgi
Reçine, katı ya da yarı akışkan, billurlaştırılması güç, suda çözünmeyen, organik çözücülerde çözünen, ısıtılınca yumuşayan ve ergiyen madde. Reçineler, bitkilerde bir yağ içerisinde erimiş halde veya zamklarla birlikte bulunurlar. Çamgiller, baklagiller, maydanozgiller gibi familyalarda reçine taşıyan bitkiler çoktur. Bu bitkilerde yağ ve zamklarla birlikte bulunan reçineler salgı kanallarında toplanır. Bitkilerde salgı kanalları tabii olarak bulunduğu gibi, patolojik bir olay veya her yaralanma neticesinde meydana gelir. Reçinesi, hücrelerinde veya salgı tüylerinde toplanan bitkiler de vardır.
Eskiden eczacılıkta ilaç hammaddesi olarak kullanılan kehribar, Baltık sahillerinde bulunan Pinus succinifera (Kehribar çamı) adlı bir çam türünün fosilleşmiş reçinesinden ibarettir. Reçineler bitkilerden saf olarak elde edilmeyip, yağ gibi çeşitli maddelerle karışım halinde elde edilir. Reçine elde etmek için bitkinin kabuğu özel bir bıçakla çizilir. Sonra balyozla dövülerek veya alevle yakılarak yaralanır. Bazı bitkilerde ise reçine; etanol, eter gibi maddelerin yardımıyla, tüketme metodu ile elde edilir.