Özet: “Rafting Nedir? Rafting Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Rafting nedir, Rafting ne demektir, Rafting kelimesinin tanımı, Rafting kelimesinin eş anlamlısı, Rafting kelimesinin ingilizce karşılıkları, Rafting ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Rafting hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Rafting Tanımı
Rafting, raft adı verilen botlarla (sallarla), tepesi yüksek nehirlerde yapılan bir nehir sporudur. Raftingde asıl olan içinde bulunduğunuz raftı devirmeden, kürekle yönlendirerek kayalar ve engeller arasından geçirmektir. Rafting, 6 ile 8 kişilik takımlar halinde yapılır ve başarılı olabilmek tek vücut gibi hareket eden bir takım olabilmekten geçer. Bu sporda akarsular zorluk derecesine göre altı dereceye ayrılırlar. 6. derece en zor parkurları, 1. derece ise en kolay parkurları belirtir.
Türkiye’de Rafting Yapılan Nehirler
Türkiye’nin her bölgesinde rafting için elverişli nehirler bulunmaktadır. Özellikle Köprüçay, Dalaman Çayı, Alara Çayı, Dim Çayı, Çoruh Nehri, Melen Çayı, Eşen Çayı, Manavgat Çayı, Zamantı Çayı, Fırtına Deresi, Maçka, Tortum, Kelkit Çayı ve Barhal Çayı bunların en bilinenleridir. Rafting sporu ülkemizde Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonuna bağlı olarak faaliyet göstermektedir.
Rafting Zorluk Dereceleri Nelerdir?
1.Derece: Çok basit akıntıya sahiptir. Küçük kolay geçişler için uygundur.
2.Derece: Akıntı azdır; düzenli bir akışa sahiptir. Küçük kayalar ve dalgalar vardır, ancak hiçbir tehlikesi olmayan, basit geçişler için elverişlidir.
3.Derece: Orta zorluktadır. Bu sınıfta boyu bir metreyi bulan dalgalanmalar oluşabilir. Görüş mesafesi sınırlıdır.
4.Derece: Çok zor ve büyük rapidler vardır. Düşüşlerin başlangıcını ve bitişini kestirmek güçtür. Hırçın geçişler ve zorlu engellerle dolu bir sınıftır.
5.Derece: Aşırı zor, yüksek debi ve akıntı, tehlikeli kayalar, dik yamaçlar, arka arkaya gelen düşüşler, ilerlemede sınırlı geçişler vardır. Amatör raftingciler için önerilmeyen parkurdur.
6.Derece: Nehrin metrelerce yukarıdan dökülür; sık engellerle doludur. Geçişi uzman raftginciler için bile zor ya da imkansız olan sınıftır.
Herkes Rafting Yapabilir mi?
Rafting, herhangi bir beceri ve fiziksel kondisyon gerektirmediğinden dileyen herkes bu sporu yapabilir. İlk iki derece için yüzme bilmek bile gerekmeyebilir ancak hakiki, adrenalin isteyen bir rafting yapabilmek için iyi yüzmek bilmek gerekli. Bir de sizi yönlendirecek ve bilgilendirecek bir rehber… Yani rafting yapabilmeniz için bir kursa gitmenize gerek yok. Bütün güvenlik önlemleri, 45 dakika süren kısa bir eğitimle size de öğretiliyor ve gerekli malzemeler sizin için temin ediliyor. Giyinip kuşandıktan sonra, tecrübenize göre bir bota yerleştirilip suya bırakılıyorsunuz. Botunuzda yer alan rehber ve yardımcısı sürekli olarak telkinde bulunuyor ve herhangi bir zorlukla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini konusunda yardımcı oluyor.
Rafting Malzemeleri Nelerdir?
1- Can yeleği
2- Kask
3- Yağmurluk
4- Kurtarma ipi
5- Ayakkabı
Bunların dışında ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeler kişisel eşyalarınızdır. Rafting sporu yapmaya gideceğiniz zaman özellikle mevsimsel hava şartlarına göre ihtiyacınız olan giysileri almayı unutmayınız. Giysilerinizi yedekli olarak almanızda her zaman yarar vardır. Ayrıca şort, mayo, güneş kremi gibi gerekli malzemeleri de unutmayınız.