Özet: “Polip Nedir? Polip Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Polip nedir, Polip ne demektir, Polip kelimesinin tanımı, Polip kelimesinin eş anlamlısı, Polip kelimesinin ingilizce karşılıkları, Polip ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Polip hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Polip Tanımı
Polip kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Polip kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim, hayvan bilimi Sölenterlerden, toplu veya tek başına yaşayabilen basit yapılı hayvan
2. tıp (***) Mukoza ile kaplı boşluklar içinde gelişen, yumuşak, telsel, genellikle saplı bir armut biçiminde ur
Polip Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Polip kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Polip kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Polip kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Polip kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Polip İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Polip kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Polip kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Polip İle İlgili Birleşik Sözler
Polip kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Polip kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Polip İngilizcesi
Polip kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Polip – polyp
Polip (Tıp) Hakkında Detaylı Bilgi
Sindirim sistemi, solunum sistemi, kadın üreme sistemi, yüzey epitelinden menşeli olan iyi huylu tümörler. Bunlar her zaman hakiki tümör özelliğinde değildirler. İltihabi, allerjik hadiseler veya uzun süreli tahriş sonucunda ortaya çıkabilirler. Dış görünüş olarak saplı veya sapsız birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar büyüklükte (çapta) olabilen şişliklerdir. En sık, burun, gırtlak mide, kalın barsak, rahim içi ve rahim boynunda görülürler. Birden çok olmalarına polipozis denir.
Burun polipleri, hakiki tümörler olmayıp, iltihabi ve allerjik hadiseler neticesinde teşekkül ederler. Üzerleri solunum sistemi epiteliyle örtülüdür. Ebatları ufaktır. Gırtlak polipleri, düğün, yuvarlak, saplı veya sapsız, bir santimetre çapından küçük poliplerdir. Umumiyetle üzerleri ülserleşmiştir. Gırtlak polipleri sesini çok kullananlarda daha sık görülür. Bunun tedavisi polibin cerrahi olarak tabanıyla birlikte çıkarılmasıdır.
Sindirim sistemi polipleri genellikle normal mukoza yapısındadır. Çok sayıda olmaları ve sapsız olmaları tehlike işaretidir. Mide polipleri, daha çok ince barsak mukozası ile örtülüdür. Genellikle birden fazladırlar ve mide kanseriyle birlikte olmaları sıktır. Kalın barsak polipleri, daha ziyade ailevidir, çok sayıda ve sapsız olmaları ile tanınırlar. Ailevi polipozis denilen ve kalın barsağın poliplerle kaplı olduğu hastalıkta, kalın barsak kanseri gelişme şansı çok yüksektir. Bu poliplerin beraberinde başka sistemlerin tümörleri de olabilir.
Bir santimetreden daha büyük sindirim sistemi polipleri cerrahi olarak çıkartılmalıdır. Ailevi, polipoziste kanserleşme oranı çok yüksek olduğu için, kalın barsağın hepsi çıkarılır ve ince barsak, karın duvarına ağızlaştırılır. Gerek üst sindirim sistemine ait gerekse kalın barsaklara ait bir veya birkaç polip (bilhassa sapsız olanları) batın ameliyatı yapılmaksızın endoskopicihazlarıyla içerden yapılan müdahaleler vasıtasıyla alınabilir. (Endoskopik polipektomi). Bu gibi durumlarda polipektomiyi takiben belli periyodlar ile endoskopik kontroller yapılır.
Rahim içi ve rahim boynu polipleri daha büyük çaplarda olabilir. Üzerleri tahriş sonucunda ülserleşir ve iltihabi hadiseler gelişir. Akıntılar ve adetler arası kanamalara yol açar. Rahim içindekiler kazınarak (kürtaj ile), rahim boyundakiler ise cerrahi olarak sapından kesilmek suretiyle çıkarılır.
Polip (Zooloji) Hakkında Detaylı Bilgi
Polipler (Hydrozoa), yuvarlak ya da düz olan ağzın karşısındaki diğer uçlarıyla bir yere bağlanmış yaşayan, vazo ya da torba şaklinde vücutları olan deniz hayvanlarıdır.
Dış vücut duvarları ektoderm, iç vücut duvarları endoderm tabakasından oluşur. Çoğunun ağız çevresinde tentaküller bulunur. Besinler, bu tentaküller aracılığyla yakalanıp ağıza iletilir.
Hücre içi ve hücre dışı sindirim yaparlar, ağsı yapıda sinir sistemine sahiptirler ve eşeyli ve eşeysiz üreme görülür.