Özet: “Pirosfer Nedir? Magma Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Pirosfer nedir, Pirosfer ne demektir, Pirosfer kelimesinin tanımı, Pirosfer kelimesinin eş anlamlısı, Pirosfer kelimesinin ingilizce karşılıkları, Pirosfer ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Pirosfer hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Pirosfer Tanımı
Pirosfer kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Pirosfer kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim, jeoloji Ateş küre
Pirosfer Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Pirosfer kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Pirosfer kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Pirosfer kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Pirosfer kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Pirosfer İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Pirosfer kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Pirosfer kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Pirosfer İle İlgili Birleşik Sözler
Pirosfer kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Pirosfer kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Pirosfer İngilizcesi
Pirosfer kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Pirosfer – Pyrosphere
Pirosfer Hakkında Detaylı Bilgi
Dünyanın ateş halinde olan çekirdeğidir. Çekirdeğe doğru inerken ikinci tabakadır. Kalınlığı 1.200 km. kadardır. Yoğunluğu 3,1-4.75 arasında değişir. Silisyum ve magnezyumdan meydana gelmiştir. Bu yüzden bazı bilginler tarafından «sima» diye de adlandırılır. Bu bölgede sıcaklık yaklaşık 2000 C’dir.
Bu sıcaklıktaki bütün maddeler erimiş halde ve peltemsi yapıdadır. Erimiş maddelerden oluşan koyu kıvamlı sıcak olan sıvıya “mağma” denir. Mağma çoğunlukla silisyum ve manganezyum bileşiklerinden meydana gelmiştir. Yanardağlardan çıkan lavlar bu tabakadan gelir. Çekirdeğin etrafındaki sıcaklığı 3700 derece, yerkabuğuna yakın yerdeki sıcaklığı ise 870 santigrat derece kadardır.
Ateş Kürenin Yapısı
Büyük oranda demir, magnezyum ve kalsiyum içerir. Çekirdeğin etrafındaki sıcaklığı 3700 derece, yerkabuğuna yakın yerdeki sıcaklığı ise 870 santigrat derece kadardır. Yanardağların oluşmasında etkilidir. Bu tabakadaki yüksek sıcaklık ve basınçtaki erimiş maden, yer kabuğundaki çatlaklardan ya da zayıf noktalardan dışarıya doğru püskürerek büyük zarar verir.
Ateş küre, yer kabuğunun altındaki katmandır. Kalınlığı 2900 km olan mantonun sıcaklığı 2000 derecenin üzerindedir. Bu yüksek sıcaklıkta ergimiş hâlde bulunan maddeler büyük bir basınç altındadır. Manto içinde yüksek sıcaklıkta erimiş hâlde bulunan maddelere magma adı verilir. Bu basınç nedeniyle magma, yer kabuğunun zayıf yerlerinden ve çatlaklarından dışarı çıkar. Yeryüzüne çıkan magma soğuyarak yanardağları oluşturur.
Ateş Kürenin Özellikleri
- Dünyanın çekirdeğine yakın olan kısmının sıcaklığı 3700 derecedir
- Yerkabuğuna yakın olan kısmının sıcaklığı 870 derecedir
- Ortala sıcaklığı 2000 derecedir
- Büyük oranda yüksek basınçtan erimiş demir, magnezyum ve kalsiyum içerir.
- Yerkabuğunu çatlak ve kırık yerlerinden dışarıya püskürür ve etrafa zarar verir.