Kategoriler
Sözlük

Patent Nedir? Patent Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Patent Nedir? Patent Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Patent nedir,Patent ne demektir, Patent kelimesinin tanımı,Patent kelimesinin eş anlamlısı,Patent kelimesinin ingilizce karşılıkları, Patent ile ilgili atasözleri ve deyimler vePatent hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Patent Tanımı

Patent kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Patent kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Buluş belgesi

2. Uyruğunu belirten belge

3. Gemilere ayrıldıkları limanın sağlık durumu için verilen belge

4. Bir durum veya bir işi yalnızca kendi yetkisi altında görme
Çünkü Türkiye’de patenti yabancı şöhretlerin elinde bulunan heykeltıraşlık Türk sanatkârına para getirmez.” – P. Safa

Patent Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Patent kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Patent kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Patent kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Patent kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Patent İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Patent kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  • (birini) patentinin altına almak
    egemenliği altına almak.
    Deyim

Patent İle İlgili Birleşik Sözler

Patent kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  • patent damgası
  • patent hakkı

Patent İngilizcesi

Patent kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  •  Patent – patent

Patent Hakkında Detaylı Bilgi

Buluş belgesi veya patent, ürün veya buluş sahibine, icat ettiği ürünün satışı, pazarlanması, çoğaltılması, bir benzerinin üretilmesi gibi alanlarda ayrıcalıklar getiren resmî bir belge ve unvandır. Bir sınai veya ticari buluşun, imal ve satış hakkının belli bir süre için bir şahsa veya firmaya ait olduğunu gösteren devletçe onaylı resmi belge, “buluş belgesi”, “uyrukluk belgesi” veya “ihtira beratı”.

turk_patent_enstitusu-logo

Patent hakkı, çoğunlukla buluş sonucu olan mamullerle sınırlı tutulur. Patent, sınai mülkiyet haklarından biridir. Seri halinde imal edilecek olan malın belli standartlara uygun olarak yalnız ilk imalatçı tarafından üretilmesi hakkını temsil ettiği gibi, buluşun çalınmasından ve taklitlerinden korunmasını da sağlar. Patent hakkı, genellikle her ülkenin kendi sınırları içinde geçerlidir. Patent sahibi, imal edeceği mamulün başka ülkeler için de patent hakkını isterse, ayrı ayrı o ülkelere müracaat etmesi gerekir. Bazı ülkeler, başka ülkede alınan patent hakkının belli şartlar dahilinde kendilerinde de geçerli olmasına izin verirler. Beynelmilel patent hakkı mevcut değildir.

Sponsorlu Bağlantılar

Patent verme uygulaması 15. yüzyılda İtalya’da başladı. Sonraki 200 yıl içinde Avrupa ülkelerine de yayıldı. Resmi patent tescili 1790’da Amerika’da, 1791’de Fransa’da başladı. Sonraki yıllarda birçok ülkede patent kanunları çıkarıldı.

Bir buluşa patent verilirken bazı şartlar aranır. Başkası tarafından tasarlanmış olmaması, genellikle bir yenilik taşıması, ilgili olduğu alanda önemli bir ilerleme getirmiş olması arzu edilir. Temelsiz buluşlara patent verilmez. Patentli mamüllerinde değişiklik yapan kaşifler, müracaat etmek suretiyle “ek patent” alabilirler.

Patent, bir çeşit şahsi mülktür. Satılabilir, ipotek edilebilir ve miras olarak kalabilir. Patent sahibi, ürettiği malının başkaları tarafından imalini, kullanımını ve satılmasını engelleme hakkına sahiptir. Dilediği kimselere buluşunun imal, kullanım veya satış haklarından herhangi birini bir lisans aracılığı ile devredebilir. Buna karşılık imtiyaz hakkı veya başka çeşit karşılık alır. Patentli bir mamülden yetkisiz olarak faydalanmaya kalkışanlar mahkeme kararıyla tazminat ödemek zorunda kalırlar. Buluşların kalitesine göre patent süreleri farklı olmakla birlikte çoğu ülkede 16-20 yıl arasında değişir. Sosyalist ülkelerde patent uygulaması yoktur. Ancak buluş sahibine bazı tavizler sağlayan bir sertifika verilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi