Özet: “Oligarşi Nedir? Oligarşi Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Oligarşi nedir, Oligarşi ne demektir, Oligarşi kelimesinin tanımı, Oligarşi kelimesinin eş anlamlısı, Oligarşi kelimesinin ingilizce karşılıkları, Oligarşi ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Oligarşi hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Oligarşi Tanımı
Oligarşi kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Oligarşi kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim, toplum bilimi Siyasal gücün birkaç kişilik bir grubun elinde toplandığı yönetim, aristokrasinin daralmış biçimi, takım erki
“Bugün Fransa gibi iki yüz yıl önce oligarşiyi yıkmış bir ülkede hâlâ kral diye bağıranlar vardır.” – N. Cumalı
Oligarşi Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Oligarşi kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Oligarşi – takım erki
Oligarşi kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Oligarşi kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Oligarşi İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Oligarşi kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Oligarşi kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Oligarşi İle İlgili Birleşik Sözler
Oligarşi kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Oligarşi kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Oligarşi İngilizcesi
Oligarşi kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Oligarşi – oligarchy
Oligarşi Hakkında Detaylı Bilgi
Oligarşi, sadece belirli bir grubun bir ülkeyi yönetmesiyle ortaya çıkan yönetim biçimidir. Yunancadaki ‘az’ ve ‘yönetim’ kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulmuş bir kelimedir.
Genelde yönetimdeki grup, askeri, siyasi veya maddi olarak ülkenin önde gelen gruplarından birisidir. Bazı siyaset bilimcileri, yönetim şekli ne olursa olsun, her devletin yönetiminde mutlaka bir oligarşi olduğunu belirtirler. Oligarşi, küçük bir azınlığın yönetimde olduğu devlet biçimidir. Bu açıdan ele alındığında, oligarşi kavramı, devletin tüm kurumlarının küçük bir azınlığının kontrolünde olması demektir.
Oligarşi olarak modern demokrasi
Robert Michels, herhangi bir politik sistemin sonunda oligarşiye dönüşüceğini öngörmüştür. Bunu, Oligarşinin Tunç Yasası olarak adlandırmıştır. Bu okulun düşünce sistematiğinde modern demokrasiler, oligarşi olarak kabul edilmişlerdir. Bunun sebebi olarak, siyasi rakipler arasında görülebilir ve uygulanabilir farklılıkların gerçekten küçük olması ve oligarşik elitlerin saygın siyasi makam ve mevkilere kendilerince sıkı sınırlamalar koymasını saymışlardır. Özellikle bu sınırlandırmalar, politik kariyerleri sıkı biçimde, seçilmemiş olan ekonomi ve medya patronlarının güdümüne bırakmıştır. Buradan yola çıkarak şu yaygın terim ortaya çıkmıştır: “Tek bir politik parti vardır, o da hükümet partisidir.”
- Oligarşik kolektivizm
- Meritokrasi
- Plütokrasi
- Aristokrasi
- Teknokrasi
- Jüristokrasi