Özet: “Modifikasyon Nedir? Modifikasyon Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Modifikasyon nedir, Modifikasyon ne demektir, Modifikasyon kelimesinin tanımı, Modifikasyon kelimesinin eş anlamlısı, Modifikasyon kelimesinin ingilizce karşılıkları, Modifikasyon ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Modifikasyon hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Modifikasyon Tanımı
Modifikasyon kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Modifikasyon kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim, biyoloji Değişke
Modifikasyon Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Modifikasyon kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Modifikasyon – Değişke
Modifikasyon kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Modifikasyon kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Modifikasyon İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Modifikasyon kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Modifikasyon kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Modifikasyon İle İlgili Birleşik Sözler
Modifikasyon kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Modifikasyon kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Modifikasyon İngilizcesi
Modifikasyon kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Modifikasyon – modification
Modifikasyon Hakkında Detaylı Bilgi
Modifikasyon, canlılarda çevrenin etkisiyle meydana gelen ve kalıtsal olmayan özelliklerdir. Çevre koşulları (ısı, sıcaklık, besin) bazı genlerin çalışmasını değiştirebilir. Bundan dolayı ortam koşulları eski haline dönünce canlıda eski haline döner veya oluşan karakter oğul döllere aktarılmaz. Lamarck’ın gözlemleri modifikasyona örnektir. Yapılan birçok araştırma modifikasyonların kalıtsal olmadığını göstermiştir. Örneğin, güneş banyosu yapan kimselerin derileri bronzlaşır. Ancak bu yeni deri rengi çocuklarına geçmez. Yine August Weismann sonradan kazanılmış karakterlerin kalıtsal olmadığını fareler üzerinde yaptığı deneylerle ispatlamıştır. Weisman, farelerin 20 döl boyunca kuyruklarını kestiği halde, 21. dölde de kuyruklu fareler doğmuştur.Şunlar da modifikasyonlara örnek olarak verilebilir:
- Arı kovanında döllenmiş yumurtalardan oluşan larvalar; arı sütü ile beslenirse kraliçe arı, bal özü ile beslenirse işçi arılar gelişir.
- Çuha çiçeği; 15-20 derecede yetiştirilirse kırmızı renkli olur, 30-35 derecede yetiştirilirse beyaz renkli olur.
- Yazın güneş banyosu yapan insanların tenleri bronzlaşır, kış aylarında ise beyaz olur.
- Himalaya tavşanlarının beyaz tüyleri kazınıp üstüne buz konunca yeni çıkan tüyler siyahtır.
- Sirke sinekleri 18 derecede doğarlarsa kıvrık, 34 derecede doğarlarsa düz kanatlı olurlar.
Modifikasyona Örnekler
- Spor yapan insanların, demircinin kaslarının gelişmesi. (Modifikasyon kalıtsal olsaydı bunların çocukları da güçlü kaslara sahip olurdu).
- Trafik kazalarında insanların sakatlanması. (Modifikasyon kalıtsal olsaydı bunların çocukları da sakat doğardı).
- Aynı özellikteki yeni doğmuş iki kedi yavrusundan iyi besleneni iyi gelişir, beslenmeyen kedi cılız kalır, gelişemez.
- Aynı özellikteki (genotipteki) iki bitkiden ışıklı ortamda bulunan iyi gelişir, karanlık ortamda bulunan az gelişir veya ölür.
- Güneş etkisiyle tenin bronzlaşması (kışın bronzlaşmanın ortadan kalkması). (Modifikasyon kalıtsal olsaydı çocukları da bronz tenli olurdu).
- Bitkilerin ışıklı ortamda klorofil oluşturması, karanlık ortamda oluşturamaması.
- Bir kovandaki arı larvalarından (dişi arılardan) hepsi aynı özelliktedir. Bu arı larvalarından arı sütü ve bal ile beslenenler kraliçe arı, polenle beslenenler işçi arı olur.
- Aynı genotipe sahip tek yumurta ikizleri farklı ortamlarda büyütülürse kültür, iklim, beslenme şartları nedeniyle bu ikizlerin vücut özellikleri, zeka ve kültür düzeyleri ile davranış ve kişilikleri farklı olur.
- çuha bitkisi 25–35 Co lik sıcaklıkta beyaz çiçek, 15–25 Co lik sıcaklıkta kırmızı çiçek açar, çiçekleri kırmızı olur. (Beyaz ve kırmızı çiçeklerden elde edilen tohumların yarısı sıcak, yarısı soğuk serada yetiştirilirse, sıcak serada yetiştirilenler beyaz, soğuk serada yetiştirilenler kırmızı çiçek açar).
- Sirke sineğinin kanadı 16 Co lik sıcaklıkta düz, 25 Co lik sıcaklıkta kıvrık olur. (Kıvrık kanatlı sinek 16 Co’de tutulursa kanadı düzleşir).
Modifikasyon ve Mutasyon Karşılaştırması
Bir canlıda karakterlerin oluşumunu genetik yapı ve çevre koşulları etkiler. Canlıda görülen özelliklerin bazıları sadece kalıtsal olmalarına rağmen bazıları kalıtım ve çevrenin karşılıklı etkileşmesiyle ortaya çıkabilir. Aynı genetik yapıdaki iki canlının özellikleri çevre şartlarının etkileriyle farklılık gösterebilir. Çevre etkisiyle canlıda kalıcı veya kalıcı olmayan değişiklikler meydana gelebilir.