Özet: “Metabolizma Nedir? Metabolizma Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Metabolizma nedir, Metabolizma ne demektir, Metabolizma kelimesinin tanımı, Metabolizma kelimesinin eş anlamlısı, Metabolizma kelimesinin ingilizce karşılıkları, Metabolizma ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Metabolizma hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Metabolizma Tanımı
Metabolizma kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Metabolizma kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim, biyoloji Canlı organizmada veya canlı hücrelerde hareketi, enerjiyi sağlamak için oluşan, biyolojik ve kimyasal değişimlerin bütünü, özümlemenin ve yadımlamanın toplamı
Metabolizma Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Metabolizma kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Metabolizma kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Metabolizma kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Metabolizma kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Metabolizma İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Metabolizma kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Metabolizma kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Metabolizma İle İlgili Birleşik Sözler
Metabolizma kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Metabolizma kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Metabolizma İngilizcesi
Metabolizma kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Metabolizma – metabolism
Metabolizma Hakkında Detaylı Bilgi
Metabolizma, yapım yıkım (ya da özümleme) canlıda yaşamın sürdürülmesi sırasında gerçekleşen tüm kimyasal tepkimelerdir. Her organizma, büyüme, gelişme, ısı, hareket, üreme gibi yaşamsal etkinlikleri sürdürebilmek için dış çevreden bazı maddeler ve enerji almak zorundadır. Bu maddeler ve enerji, yaşamsal etkinliklerin sürdürülebilmesi için gereken organik moleküllerin sentezlenmesinde kullanılacaktır. Dış çevreden alınan organik ya da inorganik moleküller, ya önce parçalanarak, yıkıma uğratılarak ya da yıkıma gerek kalmadan gerekli moleküllerin sentezlenmesinde kullanılır.
Daha karmaşık yapıdaki molleküllerden oluşan maddelerin organizmada, daha basit yapılı moleküllere yıkımı süreçlerine metabolizmanın katabolizma süreçleri denilir. Daha basit yapıdaki molleküllerin, daha karmaşık yapıdaki molleküllerin sentezinde kullanılması ise anabolizma tepkimeleridir. Organizmada bir reaksiyonun başlangıç maddesinden ürüne dönüşmesi süresince meydana gelen kimyasal değişikliklere ara metabolizma, bu değişiklikler sırasında meydana gelen ara ürünlere metabolitler adı verilir.