Özet: “Mesnevi Nedir? Mesnevi Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Mesnevi nedir, Mesnevi ne demektir, Mesnevi kelimesinin tanımı, Mesnevi kelimesinin eş anlamlısı, Mesnevi kelimesinin ingilizce karşılıkları, Mesnevi ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Mesnevi hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Mesnevi Tanımı
Mesnevi kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Mesnevi kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim, edebiyat Her beyti ayrı uyaklı bir divan edebiyatı nazım biçimi
2. Bu türdeki eserlerin genel adı
Mesnevi Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Mesnevi kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Mesnevi kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Mesnevi kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Mesnevi kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Mesnevi İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Mesnevi kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Mesnevi kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Mesnevi İle İlgili Birleşik Sözler
Mesnevi kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Mesnevi kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Mesnevi İngilizcesi
Mesnevi kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Mesnevi – Masnavi
Mesnevi Ne Demektir? Mesnevi’nin Konusu Nedir?
Mesnevi özellikle Arap, Fars ve Osmanlı edebiyatında kendi aralarında uyaklı beyitlerden oluşan ve aruz ölçüsüyle yazılan divan edebiyatı şiir biçimidir. Mesnevide konu ne olursa olsun , ilk dikkati çeken özellik olayın bir masal havasında anlatılmasıdır. Akıl ve mantık ölçülerini aşan bir sürü olay birbirini izler. Olayın geçtiği yer ve zaman belirsizdir. Konuda birlik sağlanamamıştır. Hikayenin bölümleri birbirine eklenmiş ilgisiz parçalar gibi görünür. Çevre tasvirleri gerçeğe uygun değildir, hikâye kahramanları doğaüstü davranışlarda bulunur. Hikayelerde cinler, periler, devler, cadılar, ejderhalar gibi masal motifleri sık sık işlenir. Her beyti kendi içinde uyaklı uzun nazım biçimidir.
Bir anlamda Divan edebiyatında manzum hikâyelerin yazıldığı bir biçim olarak da tanımlayabiliriz. Mevlânâ’nın ünlü tasavvufi mesnevisi 25.700 beyitten oluşmuştur. Mevlana eserine ayrı bir isim koymamıştır; eser, nazım türü olan mesnevi adı ile bilinir. Mesneviler aşk, dini ve tasavvufi, ahlaki-öğretici, savaş ve kahramanlık, bir şehri ve şehrin güzelliklerini anlatma, mizah gibi türlü konularda yazılmıştır. Divan edebiyatında roman ve hikâye gibi türler olmadığı için mesneviler bir bakıma bu türlerin yerini tutmuşlardır. On bölümden oluşur.
Hamse Ne Demektir?
Aynı şair tarafından yazılmış beş mesneviye “Hamse” adı verilir. Hamse sahibi olmak bir itibar kaynağıdır. Hamse sahibi olarak tanınmış önemli divan şairleri: Ali Şir Nevâi, Taşlıcalı Yahya, Nev’i-zâde Atâi’dir.
Mesnevinin Özellikleri Nelerdir?
Her beytinin kendi arasında kafiyelenmesi hem yazma kolaylığı sağlar hem de daha uzun metinlerin bu şekle uygun olarak kaleme alınmasına imkan tanır. Diğer nazım şekillerindeki kafiye bulma zorluğu şairleri uzun metinlerde bu şekli kullanmaya teşvik etmiştir. Bu nedenle uzun aşk öykülerinde, destanlarda mesnevi kullanılmıştır. Klasik düzende bir mesnevi; tevhid, münacat, naat, miraciye, eserin sunulacağı büyüğe övgü, mesnevinin niçin yazıldığını açıklayan sebeb-i nazm ve hikâyenin anlatımı (ağaz-ı destan) bölümlerinden oluşmuştur.Mesnevide beyit sayısı sınırsızdır