Özet: “Melek Nedir? Melek Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Melek nedir, Melek ne demektir, Melek kelimesinin tanımı, Melek kelimesinin eş anlamlısı, Melek kelimesinin ingilizce karşılıkları, Melek ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Melek hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Melek Tanımı
Melek kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Melek kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim, din b. (***) Tanrı ile insan arasında aracılık yaptığına ve nurdan olduğuna inanılan manevi varlık, ferişte
2. Terbiyeli, uysal kimse
Melek Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Melek kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Melek – ferişte
Melek kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Melek kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Melek İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Melek kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- melek gibi
Melek İle İlgili Birleşik Sözler
Melek kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- melek otu
Melek İngilizcesi
Melek kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Melek – angel
Melek Hakkında Detaylı Bilgi
Melek, birçok dinde inanılan semavi yaratıklara verilen isimdir. Meleklerin görevleri Tanrı’ya hizmet etmektir. Meleklere inancın var olduğu her din ve inançta melek kavramına bakış farklıdır.
İslâm’da Melek İnanışı
Meleklere inanmak İslam dini akidesinin bir parçasıdır, yani iman esaslarındandır. Buna göre İslam dininde meleklerin varlığına ve İslam dininin melek görüşüne inanmayan kişi iman etmiş olmaz. Konuya Kur’an’da 2/285 ve 2/177’de değinilmiştir. İslam dininde melekler, yemeyen, içmeyen, erkeklik ve dişiliği olmayan, uyumayan, günah işlemeyen, gözle görülmeyen, nurdan varlıklar olarak nitelenmiştir. Görevleri, mahlukatı Allah’ın ismiyle seyredip, Allah’ın kudret ve sanat eserlerini o türlerde görerek, Allah’ı bütün eksikliklerden tenzih ve tespih etmek, ve Allah’a ibadet etmektir.
Ayrıca insanlar dışındaki mahlûkatın Allah’a karşı yaptıkları ibadeti Allah’a sunmakla yükümlüdürler. Bunun yanında hayvanların ve bitkilerin görevlerini onlara ilham etmek ve irade ile olan hareketlerine müdahale etmek, vaziyetlerini bir şekilde düzenlemek ile de vazifelidirler. İslam inancına göre meleklerin bu görevleri onların ibadetleridir. Mahlûkat üzerinde gerçek bir tasarrufları yoktur. Yaptıkları ancak Rablerine karşı dua etme konumunda kalarak, neticeyi Allah‘ın yaratmasını istemeleridir.
Bu İslâm’daki tevhîd inancının bir gereğidir. Tevhîd inancına göre evrende olan bütün her şey Allah tarafından yaratılır. İnsan, melek ve benzeri bütün mahlûkatın iradeleriyle istemeleri ise, vücuda getirilmek istenen şeyin yaratılmasını Allah’tan talep etmekten ibarettir. İslam dinine göre meleklerin iradeleri vardır. Fakat insandan çok farklı olarak Allahın emrine karşı çıkmaya iradeleri yoktur sadece emredileni cüzzi iradesiyle yerine getirir. Dolayısıyla günahsız varlıklardır. Aynı sebepten ötürü makamları sabittir. İslam dininde, Kur’an‘da veya hadislerde meleklerin sayıları ve çeşitleri tam olarak belirtilmemiştir. Yine de bazı melek çeşitleri ve görevleri gerek Kur’an‘da, gerekse hadislerde belirtilmiştir. İslam dininde özellikle dört büyük melek olarak anılan dört baş melek vardır. Bunlar: Cebrâil, Mîkâîl, İsrâfil ve Azrâîl‘dir.
Musevilik’te Melek İnanışı
Musevilik’de İbranice’si Mal’akh olan melek, Tanrı tarafından belirli bir görevi yerine getirmek amacıyla yaratılan, günahsız yaratıklardır. Museviliğe göre meleklerin cinsiyeti olmaz ve yemek içmek gibi ihtiyaçları da yoktur ancak, görevleri icabı insan kılığına büründüklerinde bir cinsiyete sahip gibi görünebilirler ve bu durumdayken yiyip içebilirler. Melekler doğrudan Tanrı’nın direktiflerine göre hareket ederler ve inisiyatif kullanamazlar. Musevilikte başlıca büyük melekler şunlardır. Michael, Gabriel, Rafael, Uriel ve Ölüm meleği (Azrail) olan Malah Hamavet.