Özet: “Marksizm Nedir? Marksizm Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Marksizm nedir, Marksizm ne demektir, Marksizm kelimesinin tanımı, Marksizm kelimesinin eş anlamlısı, Marksizm kelimesinin ingilizce karşılıkları, Marksizm ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Marksizm hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Marksizm Tanımı
Marksizm kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Marksizm kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
özel, isim Marksçılık
Marksizm Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Marksizm kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Marksizm – marksçılık
Marksizm kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Marksizm kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Marksizm İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Marksizm kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Marksizm kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Marksizm İle İlgili Birleşik Sözler
Marksizm kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Marksizm kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Marksizm İngilizcesi
Marksizm kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Marksizm – Marxism
Marksizm Hakkında Detaylı Bilgi
Marksizm, özgün bir siyasal felsefe akımı, tarihin diyalektik materyalist bir yorumuna dayanan ekonomik ve toplumsal bir dünya görüşü, kapitalizmin Marksist açıdan çözümlenmesi, bir toplumsal değişim teorisi, Karl Marx’ın ve Friedrich Engels’in çalışmalarından çıkarılan insanın özgürleşmesiyle ilgili bir düşünce sistemidir.
Marksizm bir öğreti olarak siyasal, ekonomik ve felsefi bir bütünlük içerir. Marksizm, ideolojik alanda esas olarak sınıflar savaşımı teorisiniortaya atan ve bu savaşımın zorunlu sonucu olarak proletarya diktatörlüğüne ve oradan da toplumsal eşitlik ve özgürlük dünyası komünizmevarılacağını öngören bir öğreti olarak tanımlanır.
Karl Marx ve Friedrich Engels
Marksizme adını veren Karl Marx, döneminin en öne çıkan filozof, siyasetçi, ekonomist ve devrimcilerindendir. İşçi sınıfının sömürülmesinin mekanizmalarının ve üretim süreçlerine yabancılaşmasını incelemiş kapitalist üretim ilişkilerini araştırarak tarihsel materyalizmin temellerini atmıştır. İnsanlık tarihini sınıf savaşımı açısından analiz etmiş, bu fikirlerini 1848 yılında kaleme aldığı komünist Manifestoda dile getirmiştir: “Şimdiye kadarki tüm toplum tarihi sınıf mücadeleleri tarihidir.
Marx’ın teorik çalışmalarında kendisine en büyük yardımı yine kendisi gibi Alman bir filozof olan Friedrich Engels yapmıştır. 1844 yılında biraraya gelen ikili aynı siyasi fikirleri benimsediklerini görerek Marx’ın 1883 yılındaki ölümüne kadar beraber çalışacak ve çok sayıda ortak esere imza atacaklardır.
1848 yılında Komünist Manifesto’nun yayınlanmasının ardından Belçika’dan sınırdışı edilen ikili Köln’e geçerek burada Neue Rheinische Zeitung adlı radikal sol gazeteyi çıkartmaya başlar. 1849 yılında buradan da ayrılmak zorunda kalan ikili Londra’ya geçer.
Siyasi ve yazın alanındaki faaliyetlerine İngiltere’de sürdürürler. 1883 yılında Marx’ın ölümü üzerine Engels, Marx’ın yazmış olduğu eserlerin editörlüğü ve çevirmenliğini yapmak durumunda kalır. Bu dönemde kendisi de başta Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni olmak üzere çeşitli eserler kaleme alır.