Kategoriler
Sözlük

Kuyruklu Yıldız Nedir? Kuyruklu Yıldız Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Kuyruklu Yıldız Nedir? Kuyruklu Yıldız Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Kuyruklu Yıldız nedir, Kuyruklu Yıldız ne demektir, Kuyruklu Yıldız kelimesinin tanımı, Kuyruklu Yıldız kelimesinin eş anlamlısı, Kuyruklu Yıldız kelimesinin ingilizce karşılıkları, Kuyruklu Yıldız ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Kuyruklu Yıldız hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Kuyruklu Yıldız Tanımı

Kuyruklu Yıldız kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim, gök bilimi Güneş çevresinde büyük bir elips veya bir parabol yörüngede dolaşan, Güneş’e yaklaştığında yüzeyinde ortaya çıkan gazların ve tozların oluşturduğu kuyruk denilen ışıklı bir uzantısı olan gök cismi, kirlikartopu

Kuyruklu Yıldız Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Kuyruklu Yıldız kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Kuyruklu Yıldız kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Kuyruklu Yıldız kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Kuyruklu Yıldız kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Kuyruklu Yıldız İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Kuyruklu Yıldız kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Kuyruklu Yıldız kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Kuyruklu yıldız

Kuyruklu Yıldız İle İlgili Birleşik Sözler

Kuyruklu Yıldız kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  • kuyruklu yıldız başı
  • kuyruklu yıldız çekirdeği
  • kuyruklu yıldız saçı

Kuyruklu Yıldız İngilizcesi

Kuyruklu Yıldız kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  •  Kuyruklu Yıldız – comets

Kuyruklu Yıldız Hakkında Detaylı Bilgi

Kuyruklu yıldızlar, “kirli kartopu” ya da “buzlu çamur topu” olarak anılırlar. Buz (su ve donmuş gazlar) ve (bir nedenle güneş sisteminin oluşumu sırasında gezegenlerde yoğunlaşamamış) kozmik toz karışımından oluşurlar.

Güneş sisteminin diğer küçük cisimlerinin aksine, kuyrukluyıldızlar antik çağlardan beri bilinmektedir. Çin kayıtlarına göre Halley kuyrukluyıldızı MÖ. 240 yılından beri tanınmaktadır.

1995 yılı itibariyle 1024 kuyrukluyıldız kataloglanmış ve yörüngeleri (kabaca da olsa) hesaplanmıştır. Bunlardan 184’ü periyodik kuyruklu yıldızdır (yörünge dönemleri 200 seneden azdır.) Mutlaka bunların dışında kalan pek çoğu da periyodik kuyrukluyıldızdır, ancak yörüngeleri yeterli hassasiyetle tanımlanamadığından kesinleştirmek mümkün olmamaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Kuyrukluyıldızların bölümleri:

  1. Nüve: Nispeten katı ve kararlı olan çekirdek, su buzu ve diğer donmuş gazlar ve az miktarda kozmik toz ve diğer katı cisimlerden oluşmuştur.
  2. Koma: Çekirdekten buharlaşan su, karbondioksit ve diğer nötr gazların yoğun bir bulutudur. Nüveyi çevreleyen ışık topu şeklinde görülür.
  3. Hidrojen bulutu: Çok büyük (milyonlarca km) ancak son derece seyrek bir nötr hidrojen zarfı.
  4. Toz kuyruk: 10 milyon km’yi aşan uzunlukta, çekirdekten kaçan gazlarla taşınan mikroskopik toz partiküllerinden oluşmuş duman. Kuyrukluyıldızın, çıplak gözle görülebilen en belirgin özelliğini teşkil eder.
  5. İyon kuyruk: Kuyrukluyıldızın, yüzlerce milyon km’ye varan uzunlukta, güneş rüzgârıyla reaksiyon sonucu iyonize olmuş gazlardan oluşan plazma kuyruğudur.

Kuyrukluyıldızlar, güneş yakınından yüzlerce geçiş sonunda (yaklaşık 500 geçiş sonunda), buz ve gazlarının tamamına yakınını yitirerek asteroidlere benzer bir görünüm kazanırlar (muhtemelen dünyaya yakın asteroidlerin bazıları ölü kuyrukluyıldızlardır.) Yörüngeleri güneşe yaklaşan kuyrukluyıldızların, güneş ya da gezegenlerle çarpışma ya da oldukça yakın bir geçişle (özellikle Jüpiter’e yakın geçerlerse), güneş sistemi dışına atılmaları olasılığı vardır.

Kuyrukluyıldızlar içinde en ünlüsü Halley kuyrukluyıldızıdır. Yakın geçmişte görülen kuyrukluyıldızlar, 1994 yazında Jüpiter’e çarpan SL 9 (Shoemaker-Levy) ve 1997 yılında çıplak gözle gözlemlenen Hale-Bopp ve 2002 yılında görülen İkeya seki kuyruklu yıldızıdır.

Kuyrukluyıldızlar güneşe yeterince yakın olmadıkça görülmezler. Bazılarının yörüngesi güneş sisteminin bir hayli dışına taşar, bunlar bir kez görüldükten sonra binlerce yıl boyunca geri dönmezler. Sadece kısa ve orta periyotlu kuyruklu yıldızların (Halley kuyrukluyıldızı gibi) yörüngelerinin en azından önemli bir bölümü güneş sistemi içinde kalır.

Yörüngelerine Göre Sınırlandırma

Kuyrukluyıldızlar ilke olarak Güneş’in çekim alanının etkisi altındadır. Yörüngeleri elips, parabol ender olarak da hiperbol çizer. Bu yörüngeler, izledikleri yola en yakın biçimleri ifade eder, çünkü kuyrukluyıldızlar aynı zamanda Güneş sistemi’nin dokuz gezegeninin ve kendi çekirdeklerinden açığa çıkan anizotrop gazları çekim gücüyle bağlantısı olmaksızın etkisi altındadır. Bunlar, yörünge periyotlarına göre, yani Güneş’in çevresinde tam bir dolanım yapmak için harcadıkları zamana göre sınıflandırılırlar. Listesi yapılan 710 kuyruklu yıldızdan 121’inin periyodu 200 yılın altındadır; Bunlara “kısa periyotlu”‘lar denir. Geriye kalan 589’u da “uzun periyotlular” grubunu oluşturur.

Kısa periyotlular günberi noktalarına yaklaştıklarında genel olarak birkaç kez gözlemlenebilir, bu da yörüngelerinin kesinlikle belirlenmesini sağlar. Bunlar, Güneş’in çevresinde, Dünya’nın tutulumuna (Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi) oranla biraz daha eğik bir düzlem içinde elips yörüngeler çizer; çoğu zaman Dünya ve öteki gezegenler yönünde dönerler (doğru yön). Günberi noktaları 0,34 ab ile 2,5 ab (1 ab 1 astronomi birimi Dünya ile Güneş arasındaki ortalama mesafe, yani yaklaşık 150 milyon kilometredir) arasındadır. Bu mesafenin ötesinde güçlükle gözlemlenirler. Periyodik kuyrukluyıldızların günöte noktaları çoğunlukla dev gezegenlerin yakınında yer alır. Günöte noktası, özellikle Güneş’ten 4 an ile 6 ab uzaklıklar arasında, Jüpiter’in yörüngesinin yakınında bulunur. En küçük yörünge periyoduna (yaklaşık 3 yıl 4 ay) sahip kuyrukluyıldız Encke kuyrukluyıldızı’dır.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

“Kuyruklu Yıldız Nedir? Kuyruklu Yıldız Ne Demektir? Anlamı” için bir yanıt

hiç beyenmedim ben kuyruklu yıldız ile ilgili bilgiler ve atasözleri istemiyorum ben sadece yıldızlar ile ilgili atasözleri ve deyimler istiyorum ve de tek kelimeyle berbat iğrenç ve de hiç ama hiç güzel bir yazı olmadığını ve de hiç bir şeyin anlaşılmadığını siz bizden daha da iyi biliyorsunuz bunu her zaman bilin ve de her zaman aklınızda ooooooooooooolllllllllllllssssssssssssuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi