Özet: “Kürtaj Nedir? Kürtaj Ne Demektir? Kürtajın Şartları ve Riskleri” başlıklı yazımızda Kürtaj nedir, Kürtaj ne demektir, Kürtaj kelimesinin tanımı, Kürtaj kelimesinin eş anlamlısı, Kürtaj kelimesinin ingilizce karşılıkları, Kürtaj ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Kürtaj hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Kürtaj Tanımı
Kürtaj kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Kürtaj kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim, tıp (***) Döl yatağının içini kazıyıp cenini alma işi
Kürtaj Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Kürtaj kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Kürtaj – kazıma
Kürtaj kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Kürtaj kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Kürtaj İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Kürtaj kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Kürtaj kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Kürtaj İle İlgili Birleşik Sözler
Kürtaj kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Kürtaj kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Kürtaj İngilizcesi
Kürtaj kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Kürtaj – abortion, curettage
Kürtaj Hakkında Detaylı Bilgi
Kürtaj hamilelikte rahim içerisindeki ceninin tıbbi müdahele ile alınması. Bunun yanı sıra rahim iç duvarından kazınarak örnek alınıp incelenmesi de kürtaj olarak adlandırılır. Türkçeye 1930’larda Fransızca curetage (bıçakla kazıyarak temizleme şeklinde cerrahi müdahale) sözcüğünden geçmiştir. Kürtajı resmi olarak serbest bırakan ilk ülke Rusya’dır. 1920 yılında hangi sebeble olursa olsun cenin aldırmak bu ülkede suç olmaktan çıkmıştır. Bunun sonucunda ise Rusya’da 1934 yılında 700.000 kürtaj operasyonu rapor edilmiştir ki bu sayıya resmi olmayan operasyonlar dahil değildir.
Kürtaj Yapabilmenin Şartları
İşlemin gerçekleşmesi için bir tane değil birden fazla hekimin onayı gerekir ve sağlık kurulu raporuna gerek duyulur. Gebelik süresince takibi yapılan bebeğin sakatlık ya da kalp ritimlerinin olmadığı kesinleştiği gibi durumlarda terapotik kürtaj (tedavi amaçlı) uygulanır. İşleme geçilmeden önce USG ile gebelik durumunun ve rahim (uterus) dışındaki yerleşim durumu gözlenir. Kürtaj işlemi sırasında Genel anestezi ya da Lokal anestezi uygulanır. Kişi Genel anesteziye alınacak ise işlem öncesi 4 saat kadar oral alımı durdurulur.
Hastanın uygulanan ilk kürtajı ise ya da önceden yapılmış sezaryen ile doğumu varsa Genel anestezi ile kürtaj yapılır. Yalnız kişinin geçmişte yaptırmış olduğu kürtajları varsa ya da normal doğum eylemi gerçekleştirilmiş ise Lokal anestezi yapılabilir. Lokal anestezi Anestezi uzmanları tarafından serviks bölgesi özel ilaçlar ile uyuşturulur. Genel anestezi ise İntra Venöz (ıv) yol ile ilaç uygulanarak Anestezi uzamanı tarafından yapılır. İşlem öncesinde Jinekolojik Muayene ve rahim (uterus) yapısı değerlendirilmelidir. İşlem 5 ila 15 dakika kadar sürer. Lokal anestezi ile 15 dakika kadar, Genel anestezi ile 30 dakika kadar sonra kişi ev ortamına gönderilebilir. Analjezik (ağrı kesici), antibiyotik, Kanamayı azaltmak amaçlı Hekim tarafından ilaçlar önerilir. Önerilere uyulması istenir. Bir hafta sonra kişi Kontrol amaçlı tekrar gelmelidir.
Kürtajın Riskleri Nelerdir?
- Anesteziye bağlı riskler
- Rahim (uterus) Delinmesi
- Parça kalması
- Enfeksiyon
- Rahim İçi Yapışıklıklar