Özet: “Kübizm Nedir? Kübizm Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Kübizm nedir, Kübizm ne demektir, Kübizm kelimesinin tanımı, Kübizm kelimesinin eş anlamlısı, Kübizm kelimesinin ingilizce karşılıkları, Kübizm ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Kübizm hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Kübizm Tanımı
Kübizm kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Kübizm kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim Nesneleri geometrik biçimlerde gösteren bir sanat akımı
Kübizm Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Kübizm kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Kübizm kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Kübizm kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Kübizm kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Kübizm İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Kübizm kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Kübizm kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Kübizm İle İlgili Birleşik Sözler
Kübizm kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Kübizm kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Kübizm İngilizcesi
Kübizm kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Kübizm – cubism
Kübizm Hakkında Detaylı Bilgi
Kübizm, 20. yüzyıl başındaki temsile dayalı sanat anlayışından saparak devrim yapan Fransız sanat akımıdır. Pablo Picasso ve Georges Braque, nesne yüzeylerinin ardına bakarak konuyu aynı anda değişik açılardan sunabilecek geometrik şekilleri vurgulamışlardır.
Kübizm’in Tarihi
20. yüzyıl başlarında ortaya çıkmıştır. Kübizm terimi I. Dünya Savaşı’ndan önceki yıllarda Paris’te gelişen bir resim akımını belirtir. O dönemde Avrupa’da biçimlenmekte olan modern sanatın ışığın geçici etkilerini resmetmek olan izlenimcilerden hoşnut olmayan bir genç ressamlar kuşağı yetişiyordu; bunlar, Matisse’in çevresinde toplanmış olan fovların çok renkli resim sanatından da hoşlanmıyorlardı. Empresyonizm’e egemen olan görme duygusu yerine, Kübist’ ler aklın başatlığına dayanan aklın gücünü ortaya koymak istiyorlardı.
Tablolarını sağlam temellere oturtmak istiyor ve bu konuda ressam Paul Cezanne’ın izinden gidiyorlardı. Nitekim bu ressamlar, Cezanne’dan, onun son Provence manzaralarından ve natürmortlarından esinlenecekler, bundan da kübizm doğacaktı. Manifestosu yazan Apollinaire, bir taklit sanat değil tasarım sanatı olduğunu söyler.