Özet: “Klonlama Nedir? Klonlama Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Klonlama nedir, Klonlama ne demektir, Klonlama kelimesinin tanımı, Klonlama kelimesinin eş anlamlısı, Klonlama kelimesinin ingilizce karşılıkları, Klonlama ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Klonlama hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Klonlama Tanımı
Klonlama kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim, biyoloji Kopyalama
Klonlama Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Klonlama kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Klonlama – Kopyalama
Klonlama kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Klonlama kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Klonlama İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Klonlama kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Klonlama kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Klonlama İle İlgili Birleşik Sözler
Klonlama kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Klonlama kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Klonlama İngilizcesi
Klonlama kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Klonlama – cloning
Klonlama Hakkında Detaylı Bilgi
Klonlama, temel olarak, herhangi bir şeyin aynısının kopyalanması anlamına gelmektedir. Klon ise; tek bir bireyden eşeysiz üreme yoluyla üretilmiş, genetik yapısı birbirinin tıpatıp aynı olan canlı topluluğuna karşılık gelen bir biyoloji terimidir ve kısaca “cl.” simgesiyle gösterilir. Klonlama, biyolojinin çeşitli dallarında farklı biçimlerde karşımıza çıkabilen bir terimdir. Genetikte klonlama: DNA’nın belli bir bölümünün, genellikle de bir genin kopyasını oluşturmak için kullanılan yöntemleri kapsayan bir terimdir. Bu yolla oluşturulan DNA parçaları, araştırmalarda kullanılır.
Bir canlının DNA’sının onunla eş, yeni bir canlı oluşturmada kullanıldığı yönteme ise genellikle “bedensel hücre çekirdeği aktarımı” denilmektedir. Biyolojik anlamda klonlama: Tek hücreli canlıların üreme şeklidir (klonal çoğalma). Bunun dışında çok hücreli organizmalarda da belli konularda özelleşmiş hücrelerin bölünerek kendilerini tekrar oluşturmasına da “klonal çoğalma” denir. Buna en iyi örnek insanlardaki bağışıklık sistemi hücreleridir. Belli bir etki karşısında patojeni tanıyan bu hücreler, doğru antikoru üretme kapasitesine sahip hücreleri klonal olarak çoğaltırlar ve hastalıkla savaşırlar.