Kategoriler
Coğrafya Sözlük

Kırağı Nedir? Kırağı Ne Demektir? Kırağı Nasıl Oluşur?

Özet: “Kırağı Nedir? Kırağı Ne Demektir? Kırağı Nasıl Oluşur?” başlıklı yazımızda Kırağı nedir, Kırağı ne demektir, Kırağı kelimesinin tanımı, Kırağı kelimesinin eş anlamlısı, Kırağı kelimesinin ingilizce karşılıkları, Kırağı ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Kırağı hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Kırağı Tanımı

Kırağı kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim Su buğusunun soğuk havalarda, yerde, bitkiler, ağaçlar ve öteki nesneler üzerinde donmasıyla oluşan ince tabaka

Kırağı Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Kırağı kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Kırağı kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Kırağı kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Kırağı kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

SONY DSC

Kırağı İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Kırağı kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

kırağı çalmak (veya vurmak)kırağı düşmek (veya yağmak)

Kırağı İle İlgili Birleşik Sözler

Kırağı kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Kırağı kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Kırağı İngilizcesi

Kırağı kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Kırağı – rime

Kırağı Hakkında Detaylı Bilgi

Kırağı, atmosferik sinir tabakadaki hava partiküllerinin efektif buhar basıncının, yüzeyin sıcaklığına ait buz üstünde donmuş buhar basıncından daha alçak olması sonucu, havadaki su buharının soğuk yüzey ve/veya cisim üzerinde yoğuşarak katı feyze geçmesidir. Kısaca kırağı zeminler üzerindeki yoğunlaşmanın buz kristalleri şeklinde olmasıdır. Kırağının oluşabilmesi için de havanın açık ve durgun olması gerekir. Oluşum biçimi bakımından çiyden bir farkı yoktur. Meteorolojide yağış kategorisinde değerlendirilmez. Soğumanın çok şiddetli olduğu yerlerde, havanın temas ettiği yüzeylerde buz kristallerişeklinde oluşan yoğuşma ürünüdür. Türkiye’de bu olay kış mevsiminin başlarında görülür.

Kırağı Oluşma Şekli

Kırağı, havanın su buharına doyduğu ve hava sıcaklığının donma noktasının altında olduğu zaman meydana gelir. Su buharı, buhar hâlinden sıvı hâle geçmeksizin direkt katı hâle geçer. Kırağı, genelde çimen, ağaç gövdesi ve camlarda daha belirgin görülür. Eğer sıcaklık “0” derecenin hemen altında ve bulut damlacıkları büyük ve çoksa kırağı yerine parlak buz veya sır hâsıl olur.

Açık gecelerde radyasyon dolayısıyla toprak ısı kaybeder; serin toprak, havayı soğutur ve nisbeten yoğunluğunu da arttırır. Böylece kırağı düşmesi için şartlar hazır hâle gelir. Bu durumda yere yakın olan havayı ısıtarak kırağı önlenebilir. Bu sebeple meyve üreticileri, bitkilere zarar veren kırağıdan korunmak için ağaçların arasında sıvı yakıtla çalışan küçük ısıtıcılar kullanırlar. Aynı zamanda havanın çeşitli tabakalarındaki ısıyı aynı tutmak için büyük vantilatörler de kullanılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bodur ağaçlar su içinde bırakılarak kırağıya sebep olan soğuk hava tabakasından tecrit edilebilir. Suyun, donmasıyla buzlu ve karlı kırağı meydana gelir. Kırağı, umûmiyetle koyu renkli cisimler üzerinde ve ot, odun, kütük gibi yerlerde ortaya çıkar. Ağaçlara yapışan kaba kırağının neden uzun ince iğneler biçiminde şekiller meydana getirdiğini anlamak için yoğunlaşma ve kristal büyümesi hakkında bilgi sahibi olmak lazımdır.

Havadaki su buharı donma noktasının üzerinde iken çiğ damlaları halinde olup, donma noktasının altına düşünce ve bitki üzerinde sivri bir çıkıntı bulunca kırağı halini alır. Kırağının garip şekiller almasının sebebi kristallerin büyüme kânunlarına tâbi olmasından ileri gelir. Açık, ayazlı gecelerde üstü açık eşyâ, çayır, çimen, tarla üstüne, iğne, tüy, pul biçimindeki ince buz parçacıkları olarak yoğunlaşmış bir yağış şekli olarak düşen kırağı, soğuk olduğu için bitkilere zarar verebilmektedir.

Geceleyin dallar, çiçekler kırağı ile örtülürse, ertesi günü bunlar buruşup solar, bozulur. Soğuğa dayanıklı bitkileri kırağı çalmaz. Esasen bitkiye zarar veren kırağı değil, o sırada meydana çıkmış olan “don” hâdisesidir. Kırağı, umumiyetle durgun ve ayazlı havada belli olur. Böyle durumlarda narenciye ve sera ekicileri gerekli tedbirleri alırlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi