Özet: “Keman Nedir? Keman Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Keman nedir, Keman ne demektir, Keman kelimesinin tanımı, Keman kelimesinin eş anlamlısı, Keman kelimesinin ingilizce karşılıkları, Keman ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Keman hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Keman Tanımı
Keman kelimesi Frasça kökenli bir kelimedir ve Keman kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim, müzik Dört teli olan, çenenin altına dayayarak çalınan yaylı saz
2. Yay
Keman Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Keman kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Keman – yay
Keman kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Keman kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Keman İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Keman kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- keman gibi
Keman İle İlgili Birleşik Sözler
Keman kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- keman yayı
Keman İngilizcesi
Keman kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Keman – violin
Keman Hakkında Detaylı Bilgi
Keman, Viyola ve viyolonselin de bulunduğu violin ailesinin en küçük ve en yüksek tondan çalan üyesidir. Akord sesleri pesten tize sol, re, la, mi’dir.Dört teli vardır. Keman yayına arşe denir. Arşede yapay ya da gerçek at kılının yanı sıra ham misina olarak adlandırılan bir madde de kullanılabilir.Ayrıca yayını düzgünleştirmek ve sesi güzelleştirmek amacıyla arşeye reçine adı verilen madde sürülür.Reçinenin rengi bala benzer.Katı bir maddedir. Almanca Geige, Fransızca Violon, İngilizce Violin, İtalyanca Violino’dur. Uzunluğu 60 cm’dir. Yayla çalınan telli bir çalgıdır.
Notası, ikinci çizgi Sol açkısı ile yazılır. Orkestralarda, genel olarak (Solo, I, II) üç partisi bulunur.Solo ve eşlik görevi verilir (özellikle bir solo çalgıdır). Hiçbir çalgıda olmayan ses rengiyle, çok zengin bir anlatım gücü vardır. Kemanı çalmayı öğrenmek emek ister.Uzun bir süre yay tutuşu ve yay çekmeyi öğrendikten sonra bilinen şarkılar çalınmaya başlanır.Keman çalmaya küçük yaşta başlamak daha iyidir.
Kemanda Çiftlemeler
Birinci keman ile ikinci keman
Renk değişmez dolgunlaşır (çalanların sayısı çoğalırsa, duyulusu yumuşak bir de tahta çalgı eklenir. Yaylı çalgıların duyulusu egemen kalır. Fakat biraz dolgunlaşmış olur).Keman ile Viyola: Kemanların birleşmesinden çok farklı bir etki yapmaz. Kemanın rengi egemendir. Dolgun ve yumuşak bir renk sağlanır.
Keman ile viyolonsel
Dolgun bir duyuluş sağlanır. Viyolonselin ses rengi egemendir. Birinci Keman, ikinci Keman, Viyola ve Viyolonsel: Bunların dördünün sesdeş olarak çalması, alto ve tenor katında mümkündür. (F) de gayet kuvvetli, (P) de özellikle dolgun ve yumuşak bir renk sağlanır.
Sekizliden çiftleme
Birinci keman ile ikincisi arasında boy farkı,ağırlık farkı ve tel farkı vardır bu farklara Çok sık rastlanır, özellikle ezgi yüksek soprano seslerinden daha yukarılara çıktığı zaman kullanılır. Çünkü bu katta Mi telinin dolgunluk ve anlatım gücü azalır. Bundan başka, birinci kemanlar ikinci kemanlarla sekizli aşağıdan katlanmazsa, bütün diğer çalgılardan uzakta, yalnız kalır.
Kemanlar
Bu biçim duyulusu zayıflatır ve küçük orkestrada özellikle belli olur. Buna rağmen bazı durumda ezgi çok incelerde iken ve tahta çalgılarla katlayarak kulanılır.
Keman ile viyola
Buna çok sık rastlanır, özellikle görüntü biçiminden birbirlerine benzedikleri için, insanlar boyutlarına bakmadan bu keman diyebilirler.
İki sekizden çiftleme
Birinci Keman, ikinci Keman ve Viyola ya da Birinci Keman, ikinci Keman ve Viyolonsel
Bu biçim geniş ve uzun ezgilerde kullanılır. özellikle (eb) de yapılır
Üç ve dört sekizliden çiftleme
Birinci keman, ikinci keman, viyola ve viyolonsel ( telli kontrbas )
Bu biçim çok az kullanılır ve soluklu çalgılarla katlanmaz kullanılır