Kategoriler
Sözlük

Karabasan Nedir? Karabasan Ne Demektir?

Özet: “Karabasan Nedir? Karabasan Ne Demektir?” başlıklı yazımızda Karabasan nedir, Karabasan ne demektir, Karabasan kelimesinin tanımı, Karabasan kelimesinin eş anlamlısı, Karabasan kelimesinin ingilizce karşılıkları, Karabasan ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Karabasan hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Karabasan Tanımı

Karabasan kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Sıkıntılı ve korkulu düş, kâbus
Son iki günün rüyası, düşü, karabasanı aynı biçimde sürüyormuş.” – A. Ağaoğlu

2. ruh bilimi Bir kimsenin içinde bulunduğu karmakarışık, sıkıntılı ruh durumu
Olmuyor, aklımı ne kadar zorlarsam zorlayayım boşuna, hep aynı karabasan çıkıyor karşıma.” – A. Ümit

Karabasan Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Karabasan kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Karabasan – kâbus

Karabasan kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Karabasan kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Karabasan İngilizcesi

Karabasan kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  •  Karabasan  – nightmare

Karabasan İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Karabasan kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Karabasan kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

karabasan

Karabasan Hakkında Detaylı Bilgi

Karabasan – Türk halk kültüründe Kâbus ve buna neden olan varlık. Karabasma (Garabasma) da denir.

Karabasanlar

Geceleri insanların üzerine çöken kötücül varlıklardır. Kabuslara neden olurlar. sözcük, genel anlamda ise insanların kötü şeyler görmesi demektir. Korkulu rüyalardır. Bazı yörelerde Karakura veyaKamos adlı bir varlığın neden olduğu düşünülür. Ağırbasma ifadesi de kullanılır. Karabasanlara kötü ruhların veya cinlerin neden olduğuna inanılır. Bu ruhlar bazen ölümcül olabilmektedir. Bazen uykuda ölen insanların bu varlıkların öfkeleri dolayısıyla öldükleri düşünülür. Karabasmak fiili ile kullanıldığında kabus görmek veya bu nedenle hastalanmak manası verir. Moğolca Harah/Karah sözcüğü bakmak ve Harağah ise lanet anlamına gelir.

Karabasanların günümüzde bilimsel olarak Uyku Felci diye tabir edilen durumla örtüştüğü görülmektedir. Buna göre uykunun bazı evrelerinde uyanılması halinde uyuma doğal döngüsünü sürdürmekte ve bilinç tam olarak açık olsa bile beden kımıldayamamaktadır. Bu durumda çeşitli sanrılarda görülebilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Karabastı

Karabastı – Türk halk inancında, gerçek sanılan kötü görüntü ve korkulu halüsinasyonlara verilen addır. Karabasu olarak da söylenir. Gerçekmiş gibi algılanan kötü rüyalardır. Karabasanın neden olduğu hastalığa da Karabastı denir. Hayalet görmeyi tanımlamak için de bu tabir kullanılır. Bazen de doğum yapan kadının ölmesi Karabastı’ya bağlanır. Azerice de “hayalet” sözcüğünün karşılığı “Karabasma”dır.

Karav

Karav – Türk ve Çuvaş halk inancında kabus cinidir. Kabuslara neden olan ve bunun sonucunda hezeyan ve psikolojik bozukluklar ortaya çıkaran kötücül varlıktır. Sözcük, korku ve kötülük anlamları içerir. Karamak sözcüğü kötülemek, hor görmek anlamlarını barındırır. Karağ sözcüğü kimi yörelerde ise kabus anlamında kullanılır. Karağı da ışığın az olduğu yerlerde görememe (ala körlük) hastalığını ifade eder. Moğolcada Karağ (Harağ) lanetlemek anlamı içerir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi