Özet: “Kamet Nedir? Kamet Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Kamet nedir, Kamet ne demektir, Kamet kelimesinin tanımı, Kamet kelimesinin eş anlamlısı, Kamet kelimesinin ingilizce karşılıkları, Kamet ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Kamet hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Kamet Tanımı
Kamet kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Kamet kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim Boy, endam
“Gür beyaz saçları, dik kameti, vakur yürüyüşü ile gören çarşı esnafı saygı ile selamlarlar.” – H. Taner
1. isim, din b. (***) Farz olan namazdan önce okunan iç ezan
Kamet Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Kamet kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Kamet – endam / boy
Kamet kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Kamet kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Kamet İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Kamet kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- kamet getirmek
farz namazına durmak için iç ezan okumak.
Deyim - kameti artırmak
1) yüksek sesle konuşmak; 2) ortalığı velveleye vermek.
Deyim
Kamet İle İlgili Birleşik Sözler
Kamet kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Kamet kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Kamet İngilizcesi
Kamet kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Kamet – stature
Kamet Hakkında Detaylı Bilgi
İslam dininde, Kamet erkekler tarafından farz namazlardan önce okunur, Ezana benzer. Ancak kamette “Hayye ale’l-felâh” dan sonra iki defa da“Kad kâmeti’s-salâh” söylenir.
Sözlükte “ayağa kalkmak, durmak, düzgün ve itidal üzere olmak” gibi anlamlara gelen kamet, dini bir kavram olarak, farz namazlardan önce, namazın başladığını bildiren ve ezan lafızlarına benzeyen sözlerdir. Ezandan farklı olarak, “hayya ale’l-felah” cümlesinden sonra, “kad kameti’s-salat” cümlesi eklenir. Kamet kelimesi Arapça’dan değişikliğe uğrayarak dilimize geçmiştir.
Aslı ikamettir İster cemaatle, isterse tek başına kılınsın, erkeklerin her farz namazdan önce kamet getirmeleri sünnettir. Kaza namazlarında da kamet getirmek sünnettir. Kamet ezana göre daha hızlı okunur Ezan ile kametin arasının bir miktar ayrılması gerekir. Ezan ile kamet arasında sünnet bulunmayan akşam namazında, ezan okunduktan sonra Fatiha suresini okuyacak kadar beklemek uygun olur. Bir camide cemaatle vaktin namazı kılındıktan sonra, aynı vakit namazı cemaatle veya tek başına kılınması halinde tekrar ezan ve kamet okunmasına gerek yoktur. Camide cemaatle kılınan namazlarda kadınların, delilerin ve abdestsiz kişilerin kamet getirmesi mekruhtur.