Özet: “Heykel Nedir? Heykel Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Heykel nedir, Heykel ne demektir, Heykel kelimesinin tanımı, Heykel kelimesinin eş anlamlısı, Heykel kelimesinin ingilizce karşılıkları, Heykel ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Heykel hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Heykel Tanımı
Heykel kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Heykel kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim Taş, tunç, bakır, kil, alçı vb. maddelerden yontularak, kalıba dökülerek veya yoğrulup pişirilerek biçimlendirilen eser, yontu, statü
Heykel Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Heykel kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Heykel – statü / yontu / kil / bakır / tunç / taş
Heykel kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Heykel kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Heykel İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Heykel kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
heykel gibi | heykelini dikmek |
Heykel İle İlgili Birleşik Sözler
Heykel kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- heykeltıraş
Heykel İngilizcesi
Heykel kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Heykel sculp, sculpture
Heykel Hakkında Detaylı Bilgi
Heykel, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir. Heykel temelde mekânın kapsanması, kavranması ve mekân ile ilişki kurulması ile ilgilenir. Genellikle insan, hayvan ya da nesnelerin heykelleri yapılır. Taş ve ahşap gibi malzemelerden yontularak yapılabileceği gibi, kil, balmumu gibi ara malzemelerden modellenerek, bronz ve tunç gibi metallerden dökülebilir. Büst, rölyef ve tors gibi heykel türleri vardır.
Heykelin Tarihi
Heykel ve heykelciliğin tarihi eski zamanlara kadar uzanır. Dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan kazılarda mermer, ağaç, taş, pişmiş toprak, maden gibi çok çeşitli malzemelerden yapılmış heykel ve heykelciklere rastlanmaktadır. Bunlar ve diğer heykeller üzerinde yapılan incelemelerden, heykellerin büyük bir kısmının çeşitli kavimlerin ilah olarak tanıdıkları varlıkları tasvir ettikleri, bazılarının kral-kraliçe gibi hükümdar ailelerini, kahramanları ve kahramanlık olaylarını, bilim, sanat ve sporda meşhur olmuş kimseleri, bir kısmının da çeşitli insan ve hayvanları tasvir ettikleri anlaşılmıştır.
Tarihi araştırmalar, ilk heykelin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı hakkında herhangi bir netice vermemektedir. Tarihi çok eski olduğu bilinen heykel ve heykelciliği bu derece yaygınlaştıran asıl sebep, inançtır. Çeşitli devirlerde yaşamış insanların tapındıkları ve ilah tanıdıkları şeylerin ağaç, taş, maden üzerine işlemeleri ve ibadetlerini bunlara karşı yapmaları, heykel ve heykelciliğe cemiyet hayatında geniş yer verilmesine yol açmıştır. İlk çağ topluluklarında sanatçılar genellikle bir geleneği devam ettirir. Ortaya konan eser, toplumun ortak malı olarak kabul edilir. Dolayısıyla eserler sanatçıları değil üretildikleri kavim ve toplulukların adıyla anılırlar.
Tarımsal faaliyetlerin başlamasıyla birlikte, verimsizlik sorununa çare olarak, Magna Mater (Ana Tanrıça) heykelcikleri yapılmıştır. Bu heykelciklerin malzemesi ağaç ya da topraktır. Heykeller genel olarak aynı duruşu sergiler, kişisel özellik taşımazlar. Baş oranları vücudun geneline göre büyüktür. Üç boyutlu heykellerde bile uzuvlar çizilerek gösterilir. Heykel yüzeyleri çizilerek süsleme yoluna gidilir.